Cool v Plotě

Hudba, Hudební festival
Multižánrový mezinárodní festival Cool v Plotě je koncipován jako svého druhu ojedinělý projekt prezentující umělce, kteří vystupují sólově.
Festival ukazuje krásu a sílu tvúrčího individua, soběstačnost jedince a zároveň potřebu sdílet plody tvůrčího potenciálu s publikem.
Festival je koncipován jako městský. Pro konání jsme vybrali několik zajímavých lokalit v rámci města Písku: Kavárna U Vavřiny, Pí local club, nádvoří Sladovny, nádvoří Prácheňského muzea, Parkány, Vykulená sova

Marián Varga (Slovensko)
Marián je slovenský hudební skladatel a hráč na klávesové nástroje. Má zásadní podíl na formování populární hudby na Slovensku. V 70. letech vedl instrumentálně nejvyspělejší rockový soubor v Československu - Collegium Musicum. Všeobecně je považován za jednoho z nejvýraznějších rockových klávesistů s nezaměnitelným stylem hry. Na začátku 70. let byl prohlášen za jednoho z nejlepších hráčů na Hammondovy varhany v Evropě.

Kosmický Žirafáč
Kosmický Žirafáč je nekonvenční hudebně-divadelní vystoupení na bicí nástroje a samplery. Děj je tvořen rozhovory a zvuky, divák je veden k zapojování své vlastní představivosti. Hudba je zakomponována do vyprávění a zaujímá pozici třetí postavy. Představení propojuje velmi odlišné prvky - pompézní hudbu, groteskní humor, experimenty ve formě a způsobu vyprávění příběhu, profesionální hudebnickou řemeslnost. Jaroslav Noga je bubeníkem avantgardní hudební skupiny Už jsme doma, experimentální hudebně-divadelní skupiny tajná chuť a worldfolkové skupiny Circus Cermaque.

Láďa Latka
Českobudějovický písničkář. Na pohled i na poslech příjemný zážitek nabízí vystoupení tohoto talentovaného mladíka s básnickým střevem a srdcem na pravém místě.

Chris Hughes (Austrálie)
Rodák z australského Melbourne, spoluzakládající člen legendárních Once Upon A Time a také Hugo Race and The True Spirit. Ve své pestré hudební kariéře spolupracoval s Ninou Hagen, Mickem Harveym, Nikki Suddenem, Ralfem Goldkindem a mnoha dalšími. S Philem Shoenfeltem tvořili základ Fatal Shore a nyní vystupují jako Dim Locator. S Philem se na letošním Coolu v Potě potkají a snad se můžeme těšit i na společný jam jako vzpomínku na již neexistující Fatal Shore.

Milli Janatková
Milli Janatková se věnuje výtvarnému umění, tanci a hudbě. Vystudovala Évora university v Portugalsku kde se zabývala hudbou a divadlem. Milli je ovlivněna jazzem, latino-americkou hudbou či world music a na pódiu improvizuje a experimentuje. Její tělo, hlas, dech, loopstation spolu s prakticky čímkoli v jejím dosahu tvoří potenciál pro ojedinělý one-woman orchestr. Milli má za sebou spolupráci s takovými jmény, jako jsou Jana Koubková, Alan Vitouš, Joao Gentil nebo Jaroslav Kořán. Ve velmi uznávané anketě The Independent Music Awards ve Spojených Státech Amerických získala hned čtyři nominace na eklektické a konceptuální album, cover píseň a acapela píseň roku.

Děti mezi reprákama
Dominik Zezula aka Děti Mezi Reprákama tvoří jednu polovinu skvělé elektronické formace Post-hudba. Stejně jako u Post-hudby se můžeme těšit na výtečné texty. Dominik se doprovází na elektrickou i akustickou kytaru má příjemnou barvu hlasu a upřímný projev.

Murder Bear Doug
Pod vražedným medvědím pseudonymem Murder Bear Doug se už více než půl roku ukrývá Tomáš Havlen – talentovaný producent, šikovný zvukař, (všeho)schopný DJ a v neposlední řadě také polovina projektu Post-hudba.

Petr Tichý
Absolvent Ježkovy konzervatoře v Praze a Berklee College of Music v Londýně ve hře na kontrabas. Člen výtečných Alvik, Bran a dalších. Spoluhráč mnohých jazzových virtuózů. Vlastní kompoziční a zvukovou tvorbu realizuje v rámci projektu Petr-kontra-tichý-bas.

Liron Meyuhas (Izrael)
Hráčka na perkusní nástroje, skladatelka a zpěvačka Liron Meyuhas se svou hudbou procestovala již takřka celý svět. Ovlivněna je zejména severo a západoafrickou, středomořskou a středovýchodní kulturou. Liron ve své hudbě zve k unikátní cestě napříč kontinenty i časem. Její sólové vystoupení nazvané La Gitana představí nejen krásu její osobnosti, ale i mnohé exotické nástroje, jako jsou například hang drum, conga, rig - arabský rámový buben, dále pak akustickou kytaru a sampler. Texty zpívané v hebrejštině, portugalštině, angličtině a italštině vyprávějí osobní příběhy ze života této virtuózky i jejích hudebních nástrojů.

MAKAK
Brněnský alternativní hudební projekt Makak kombinuje akustické a elektronické nástroje a pomocí různých efektových procesorů vytváří zvukové plochy od noise ambientu až po rozmanité rytmické vzory. Improvizace je nedílnou součástí vystoupení zjevení jménem Makak a tak jeho vystoupení vždy představují jedinečný a neopakovatelný zážitek.

Adam Ben Ezra (Izrael)
Jistě, jsou tu muzikanti... Ale pak je tu taky fenomenální kontrabasista, který je extrémně úspěšný na YouTube: Adam Ben Ezra. Adam, který si vybral jasnou misi dostat svůj nástroj ze zaběhlého postavení doprovodného nástroje na zasloužené místo přední části pódia, inspirovaný různými hudebními génii, jako jsou Bach, Sting nebo Chick Corea, se vydal hledat vlastní zvuk svojí vlastní cestou. Vědomě přidával do své hudební palety nové barvy zahrnující prvky jazzu, latinskoamerické a středomořské hudby. Ať už hraje své vlastní skladby nebo řemeslně perfektně zpracované covery, Adam Ben Ezra je tvořivou přírodní silou – dokáže z místnosti plné cizích lidí udělat svoje celoživotní fanoušky během jediného okamžiku. Pomocí inteligentní kombinace efektů a pedálů loopuje Adam své tóny tak, aby k publiku donesl autentickou zvukovou stěnu hodnou menšího orchestru.
Jeho snahy nezůstaly bez povšimnutí a aktuálně je zván téměř do celého světa, zvláště jako support Mikea Sterna a Victora Wootena. Adam svůj unikátní pětistrunný kontrabas rozezní na nádvoří Prácheňského muzea v rámci sobotního programu.

Chra (Rakousko)
Chra je alter ego vídeňské hudební skladatelky, Djky,rádiové i televizní moderátorky Christiny Nemec. Na počátku své hudební tvorby experimentovala s nízkofrekvenčními a noiseovými efekty. Posléze se její tvorba usadila v poloze o trochu více nakloněné klubové scéně. K vytváření zvukových ploch, hudebních prostor, ticha, extra-ordinérních a extrémních situací Chra využívá s pomocí analogových i digitálních zařízení zprocesované sinusoidní vlny. Christinu můžete také najít na soupisce Shampoo Boy a SV Damenkraft.
Tato renesanční žena sdílela svůj tvůrčí potenciál s Lydií Lunch, patří jí vydavatelský label Comfort zone a na Coolu bude jistě patři k tomu nejzajímavějšímu z letošního programu.

Phil Shoenfelt (UK/ČR)
Phil Shoenfelt tentokrát na Cool v Plotě přijede se svými literárními počiny a bude z nich číst. Tento rodák z anglického Bradfordu prožívá velmi pestrou hudební kariéru, která zahrnuje spolupráci s Nikkym Suddenem, Natem Finkelsteinem nebo českou kapelou Tichá dohoda, ale především kapely Khmer Rouge, Fatal Shore, Southern Cross nebo Dim Locator.
Philova literární tvorba trochu připomíná díla Charlese Bukovského a jde až na dřeň života a jeho podstaty v současném drsném světě.

Katarzia (Slovensko)
Dnes šestadvacetiletá kytaristka a zpěvačka ze slovenské Nitry se ve svých písních pohybuje napříč různými žánry. Její krásný hlas vyniká v niterných písních o duši a jejím putování. Katarinina hudba je však živá nejen díky lyrice - drive na pomezí punku a rapu, texty bez pozlátka a osobnost vyčnívající vysoko nad průměr dnešních třicátníků dodává jejím koncertům zcela nezaměnitelnou atmosféru.

Justin Lavash (UK/ČR)
Jeho domovem je Praha, jeho nástrojem kytara a jeho nová deska je výtečná. Virtuózní kytarista s lehce nakřáplým sexy hlasem, který si k nahrávání své nové desky Changin the Tides přizval spoustu skvělých umělců včetně příznivcům Coolu v Plotě a mnohým jiný známých Beaty Hlavenkové nebo Lenky Dusilové se na Cool v Plotě vrací a my z toho máme radost!

Floex (ČR)
Tomáš Dvořák neboli Floex patří k nejzajímavějším a zároveň nejmilejším lidem na české hudební scéně. Jeho tvorba spojuje elektroniku a klasické nástroje. Pařiče PC her možná zaujme fakt, že Floex se skrývá pod celosvětově ceněnými soundtracky k Samorostu či Machináriu. Letošní Cool v Plotě ale nepředstaví Tomáše jakožto vedoucího kapely a hráče na klarinet, nýbrž jako fantastického Dje, jehož set zamává s každým, kdo má chuť tančit, jako by ho kousla tarantule.

Radek Kopel (ČR)
Člen dnes již neexistujících Napalmed a současných Eine Stunde Merzbauten Radek Kopel patří k nejzásadnějším tvůrcům hluků a zvuků na české i mezinárodní scéně noiseové a industriální hudby. Spolupráce s kanadskými Hermit, americkými Praying For Oblivion či japonskými kapelami Echo System, Mood Nanamenicaca, Government Alpha a také split s kultovním Japoncem Merzbow ho nesmazatelně řadí do rachotící síně slávy.

Bonus (ČR)
Martin se v letošním roce asi moc nezastaví. Díky excelentní desce a návaznému projektu Tvrdý Havelka se stal spolu s Václavem Havelkou hostem velkého množství pěkných akcí a jejich hudební herbář české nekomerční scény přináší radost mladým i nám, kteří jsme mladí již pouze duchem. Máme velkou radost, že jakožto Bonus se zastaví i na letošním Coolu. Bonus je rap, hip hop, elektronika a hlavně fajn člověk.

Eva Turnová (ČR)
Je krásná, chytrá a vtipná. Na pódiu uprostřed vousáčů, vlasáčů a chlupáčů v partě zvané The Plastic People of the Universe působí trochu jako zjevení, ale bez ní už si tuhle legendu představíme jen těžko. Eva nejen krásně zpívá a hraje na basu, ale i píše. A právě skvělé texty sebrané ve třech pokračováních velmi vřele přijímané knihy Turnový háj přijede letos do Písku představit osobně.

Vojta Lavička (ČR)
Člen Gypsy.cz a mnohých dalších hudebních souborů, muzikant tělem i duší, houslista světové extratřídy, živel, který se rodí jednou za stojedna let, explodující časovaná emobomba na pódiu i mimo něj - Vojta Lavička přijede na Cool poprvé a máme se určitě na co těšit.

Rico loop (Německo)
Na vřelé doporučení našeho milého Ondry Havlíka neboli En-drua se nám letos podařilo domluvit vystoupení, na které se obzvláště těšíme. Rico je fenomén - jeho schopnost hrát na kytaru, foukací harmoniku, mandolínu, rozličné pady, klávesy, do toho zpívat, plivat, broukat, mlaskat, šuškat a to vše nahrávat do mašinky zvané loop station a pak zase vypouštět v pravou chvíli ven je okouzlující. A přestože se letos Rico z Ibizy, kde bude působit většinu léta, moc nevzdálí, na Cool v Plotě si čas udělal a bude to nátěr v barvách duhy.

Zdeněk Bína (ČR)
Český multiinstrumentalista, skladatel a zpěvák. Do širokého povědomí na české hudební scéně se dostal jako frontman bývalé Anděly oceněné skupiny -123minut. Následovalo působení ve vlastním akustickém projektu a v současné době zažívá návrat na hudební scénu vydáním zcela nové a dlouho očekávané desky, která dostala název Bird. Zdeněk se na Cool v Plotě vrací po třech letech a my se těšíme na jeho hudbu stejně jako na slunce, které z jeho duše září, kamkoli zavítá.

Dead Sailor (ČR)
Mrtvej námořník za Dj mixem znamená zaručenej electro breakz mejdan. Mates Vorda se vedle svých živých bubenických angažmá v kapelách Mandrage a Bourlesque skvěle etabloval i na taneční scéně a jeho pravidelné sety v Chapeau Rouge jsou kultovní.

Dead Western (USA)
Troy Mighty z amerického Sacramenta pod pseudonymem Dead Western velmi osobitým způsobem oživuje tradici amerického folklóru. Jeho naprosto jedinečný hluboký, sytý a tak trochu záhrobní hlas doprovázený akustickou kytarou pohladí duši a zpomalí tep na přijatelných 45 bpm.

Ptakustik (ČR)
Tomáš byl do roku 2008 základním kamenem kapely Punkhart. V roce 2013 se vydal na sólovou cestu v akustických botkách roztančených looperem a kytarou.

Aby Wolf (USA)
Z Minneapolisu v Minnesotě přijede na Cool v Plotě krásná a nadaná zpěvačka a kytaristka Aby Wolf. Její elektro-folkový výraz ovlivnilo dětství na venkově středovýchodu Spojených států i život uprostřed velkoměsta. Aby si svým netradičním pojetím folku v kombinaci s elektronickou hudbou, skatem občas i prvky hip-hopu získává věhlas po celých státech a díky vydavatelství Silver Rocket a Adamu Nenadálovi i v České Republice a vlastně v celé Evropě. Její vystoupení bude mít i vizuální stránku zajištěnou hned dvěma Vjs.

Satinski
Pod pseudonymem Satinski se skrývá Petr Brožka z Českých Budějovic. Petrova sólová tvorba kombinuje elektronický, ambientní zvuk s video projekcí. Vše do sebe zapadá a vzájemně se doplňuje. Projekt pro posluchače a pozorovatele hledající neotřelé a inovativní hudebně obrazové počiny.

PROGRAM

Pátek

Nádvoří sladovny
18:00 ¬ 19:00 Vojta Lavička
20:30 ¬ 21:30 Lyron Meyuhas
21:30 ¬ 22:30 Rico Loop
23:00 ¬ 00:00 Jam

U Vavřiny
19:00 ¬ 20:00 Justin Lavash
20:30 ¬ 21:30 Bonus
22:30 ¬ 23:30 Dead Western
23:30 ¬ 01:30 martin tvrdý Dj

Pí local club
00:00 ¬ 2:30 Floex
2:30 ¬ 5:00 Dead Sailor

Vykulená Sova
18:00 ¬ 18:30 Eva Turnová
18:30 ¬ 19:30 Kosmický Žirafáč
20:00 ¬ 21:00 Milli Janatková
22:30 ¬ 01:00 Satinski

SOBOTA

Nádvoří Prácheňského muzea
15:00 ¬ 16:00 Coolky/dz/
17:30 ¬ 18:30 Marián Varga
20:00 ¬ 21:00 Adam Ben Ezra
21:30 ¬ 22:30 Aby Wolf
23:00 ¬ 00:00 Jam

Pí local club
22:30 ¬ 23:30 Chra
23:30 ¬ 00:30 Makak
00:30 ¬ 01:30 Murder bear Doug
1:30 ¬ 05:00 Josef Sedloň

kavárna U Vavřiny
18:30 ¬ 19:30 Petr Tichý
20:00 ¬ 21:00 Radek Kopel
21:00 ¬ 22:00 Chris Huges
22:30 ¬ 23:00 Zdeněk Bína
23:30 ¬ 00:30 Jam

Vykulená Sova
15:00 ¬ 16:00 Coolky/dz/
16:30 ¬ 17:10 Phil Shoenfelt
17:30 ¬ 18:30 Ptakustik
19:00 ¬ 20:00 Katarzia
21:00 ¬ 22:00 Láďa Latka
22:30 ¬ 23:30 Děti Mezi Reprákama

Parkány
Cooling Garden
Dana Pšeničková ¬ harmonizační lůžko








Termíny