Simona Houda Šaturová

Hudba, Opera, Klasická hudba
Simona Houda Šaturová
Mozart vs. Mysliveček
Spoluúčinkují: Frédérique Friess, Michaela Kapustová, Richard Samek
L'armonia terrena - dirigent Zdeněk Klauda


Program tohoto galakoncertu je zasvěcen operní tvorbě dvou hudebních géniů klasicismu Josefa Myslivečka a Wolfganga Amadea Mozarta. Vychází z dramaturgie právě letos realizovaného nového profilového CD přední české sopranistky Simony Houda Šaturové, které přináší vzrušující pohled na vývoj jejich kompozičního umění během desetiletí 1771 - 1781.

Program koncertu poukazuje na velkou a nespornou inspiraci, kterou našel mladý Wolfgang ve vzletné invenci svého staršího kolegy Maestra Myslivečka, řečeného "Il Boemo", který v té době již naplno zářil jako oslnivá hvězda na italském operním nebi. Ukazuje též posun ve vlastní Myslivečkově operní tvorbě a v neposlední řadě postihuje Mozartovu strmou cestu ke svrchovanému mistrovství, které stvrdil překrásnou operou Idomeneo.

Průvodci po této dobrodružné cestě budou přední pěvci, protagonisté zmiňovaného CD - Simona Houda-Šaturová a její hosté - Frédérique Friess (soprán), Michaela Kapustová (mezzosoprán) a Richard Samek (tenor), v jejichž podání zazní celá řada oslnivých virtuózních árií s brilantními koloraturami, ale i dojemné árie a dramatické ansámbly, které umožní proniknout do atmosféry opery 18. století. Tento galavečer se jeho protagonisté rozhodli pojmout jako benefiční ve prospěch internetového portálu Opera Plus.








Termíny