Rodina Odvedle 2019

Volný čas, Pro děti
Jste česká rodina nebo rodina cizinců žijící v ČR? Chcete také zažít tak trochu jiný nedělní oběd? Přihlaste se do projektu Rodina odvedle!

 

V neděli 24. 11. 2019 ve 13 hodin proběhne setkání 30 rodin cizinců a 30 českých rodin na území celé ČR. Setkání rodin proběhnou formou společného oběda, a to vždy v jedné z domácností, která se ujme role hostitele, za přítomnosti asistenta.

KDO SE MŮŽE PŘIHLÁSIT?
  • České rodiny a rodiny cizinců z třetích zemí žijící legálně na území ČR
  • Nejméně dva lidé, kteří se považují za rodinu. není povinné, aby byli manželé
  • Ti, kteří se projektu již účastnili
  • Obyvatelé EU (mimo obyvatel ČR)
  • Státní příslušníci, kteří podali žádost o udělení mezinárodní ochrany, ti, kteří mají status uprchlíka nebo  ti, kteří pobývají na  území ČR nelegálně. 
  • Smíšená manželství, kde je jeden z partnerů občan EU
  • www.slovo21.cz, slovo21@centrum.cz
KDO SE NEMŮŽE PŘIHLÁSIT? Kontakt

"Před setkáním asistent osobně kontaktuje obě rodiny a podá jim informace o druhé rodině a o průběhu setkání. V případě potřeby by také měl u samotného setkání napomoci prolomit počáteční bariéry a stud," popsala pro server Romea.cz Soňa Kalejová.

Rodiny jsou do projektu vybírány podle kritérií, která mají zajistit, aby zúčastnění nalezli během oběda co nejvíce společných témat k rozhovoru (věk, profese, zaměstnání, počet a věk dětí, místo bydliště a zájmy) a mohli navázat vztah, který by mohl úspěšně pokračovat i v budoucnu.    

Jedna z rodin připraví oběd pro druhou dosud neznámou rodinu a pohostí je ve své domácnosti. Rodiny tak budou moci ochutnat tradiční speciality, popovídat si o kultuře, tradicích, životě, ale především naváží kontakty.

"Je všeobecně známo, že jídlo prospívá navazování kontaktů a je přirozeným způsobem společenské interaktivity. Myšlenkou projektu je usnadnit Čechům a cizincům navázání vztahů skrze osobní kontakt, což rodinné prostředí obědů přesně splňuje. Za optimální považujeme takové propojení rodin, které přetrvá i po skončení projektu," doplnila Kalejová.

Projekt Rodina Odvedle se rozšířil i do zahraničí a od roku 2012 proběhla setkání v Portugalsku, Španělsku, Itálii, na Maltě, Slovensku, v Maďarsku, Belgii a Kapverdských ostrovech. "To dokazuje, že naše myšlenka putuje i napříč hranicemi jako efektivní a nevšední nástroj k integraci cizinců," uzavřela Soňa Kalejová.

TZ Slovo 21

 

 

 

 









Kontakty

www.slovo21.cz

Termíny