Sladké kváskování

Volný čas
Kurz bude zahájen ochutnávkou čerstvě upečeného velikonočního beránka a ovocného koláče. Příjemná vůně nás pak bude provázet po celou dobu povídání. Následně se seznámíme s postupem pečení bílého kváskového těsta pomocí prezentace se slovním výkladem. Podstatnou část tohoto postupu si pak ověříme v praxi – přípravu kvasu z kvásku, vymísení těsta i stáčení bochánku na mazanec na vykynutém těstě. Také si povíme o odlišnostech doby kváskového kynutí ve srovnání s kynutím z kvasnic. Mezitím budeme sledovat kynutí kvásku, vymísené těsto a ptát se na vše, co nás zajímá nebo není úplně jasné. V závěru každý zájemce obdrží recept na sváteční těsto – beránek, mazanec, vánočka – a obyčejné těsto – bábovka, ovocný koláč, litá buchta, makovník, ovocné knedlíky, lívance – s návodem na pečení, informace o udržování kvásku, startovací dávku bílého pšeničného kvásku. Také si může objednat kulatou ošatku na mazanec, popř. zakoupit plátěný sáček na uchovávání pečiva nebo koření a kakao pro své další pečení.









Termíny