Chléb za břichem nechodí

Výstava
Málo kdo ví, že chlebové placky z nekvašeného těsta pochází již z období pravěku. Nejstarší dochovaný kvašený chléb pochází z doby kolem 3500 p. n. l. ze Švýcarska. Ve středověku se pekly dva druhy chleba, tmavý a světlý. Na vesnici bylo pečení chleba záležitostí jednotlivých hospodyň až do konce 1. světové války. Výstava je obohacena i o řadu interaktivních prvků, mezi které patří například, kutí kosy či výroba vlastní mouky mletím na žernovu. Pro školy je připraven lektorský program Od zrnka ke chlebu, který ukáže složitou a dlouhou cestu, jenž vede od zrníčka až k bochníku chleba na našem stole. K výstavě se váže i přírodovědná soutěž pro žáky škol s názvem Pěstujeme obilí, meleme mouku, pečeme chléb a exkurze pro školy Za vzácnými i běžnými plevely. Pro tvořivé návštěvníky, kteří mají rádi ruční práce a chtějí si vyzkoušet tvořit z různých druhů rostlinných materiálů – kukuřice, len, obilná sláma – jsou připraveny workshopy Tvoříme ze šustí a slámy. Milovníci kuchyně pak jistě ocení workshop Učíme se péct kváskový chleba.








Termíny