Valašský špalíček 2019

Hudba, psychedelic, alternative, rock, blues, indie
Zřejmě nejstarší alternativní akce v Česku se v posledních pěti letech s novým podtitulem Folk-blues-beat festival proměnila v nejkomplexnější retro přehlídku, čímž láká i ty hudební fanoušky, kteří už léta hudební přehlídky nenavštěvovali. Od roku 2015 tato koncepce zacílila na tvůrce, kteří začínali už v šedesátých nebo sedmdesátých letech a jsou přitom stále zajímaví.

Na festivalu tak hrála řada již pozapomenutých hudebníků. Mnozí z nich však dokázali publikum opravdu nadchnout: třeba britské skupiny The Pretty Things, či Mungo Jerry, nebo zpěvák Arthur Brown. A prostor zde dostaly i produkčně náročné projekty s velkými orchestry, jako Blue Effect s jazzovým big bandem v programu Nová syntéza, Framus Five s filharmonickým orchestrem v interpretaci skladby Město ER, nebo program Co znamená vésti koně skupiny Plastic People of the Universe provedený s Filharmonií Brno. Organizátorům Valašského špalíčku však nejde jen o velkolepé projekty či dojímání pamětníků. Vedle rockových pionýrů, jejichž tvorba nezestárla, festival nabízí i koncerty hudebníků o dvě, tři generace mladších, vystoupení kapel, které nesou dál prapor hudebních ideálů big beatové dekády.

Tři dny folku, blues a big beatu ve Valmezu letos nabízejí třicet kapel a mezi nimi britské „power“ trio JCM, složené z bývalých členů Colossea, Humble Pie, či Uriah Heep, i neopakovatelný třiapůlhodinový koncertní program bývalých sólistů ostravského Flaminga v čele s lady soul Marií Rottrovou. Uvidíme zde i legendu polského prog-rocku SBB v původní a nejsilnější sestavě Skrzek, Anthimos a Piotrowski. Dále se představí osobnosti a obnovené české i slovenské kapely big beatové dekády, Peter Lipa a Luboš Andršt s Blues Bandem, Ivan Hajniš s The Primitives Group a jejich ohnivou show i bratislavské formace Jožo Barina & The Meditating Four, či The Players. Na festival se vrací také slovenský zpěvák Pavol Hammel, aby pokřtil koncertní album Cirkus Leto, nahrávku jeho loňského vystoupení na Valašském špalíčku. Mezi „nově příchozími“ se v programu objevili Zdeněk Krysa Fišer s kapelou Impuls a brazilský bluesman Big Gilson & Blues Trio.








Termíny