Petr Zatloukal / Jakub Sobotka (fotografie)

Výstava

Petr Zatloukal - Teens 2k18

Na začátku byla práce na portrétech pro tablo olomouckého gymnázia, kam chodila i moje mladší dcera.
Jak přistupovaly jednotlivé osoby před objektiv uvědomoval jsem si, že způsobem, kterým je fotím, vzniká jistá sonda „Do hlubin študákovy duše 21. století”.
Nejedná se o obličeje uhlazené, podle obecných měřítek krásy z doby Oldřicha Nového,
ani o hipíky šedesátek, ani o Supermany přelomu Milénia
a ani o hipstery současnosti.
Téměř všichni byli velmi přirození, hraví a tvůrčí ve smyslu vyjádřit sami sebe,
své pocity i svoji lhostejnost k okolí s notnou dávkou dekadence…
Vzniklo mnohem více záběrů, než bylo původně potřeba a všichni jsme se u toho náramně bavili.
Pro mne vznikl jistý dialog, který po novém finálním výběru dvojic portrétů začal žít svým životem, bez ohledu na vše kolem...

Věřím, že esence této hravosti, pohody a nadsázky zasáhne i vás při prohlížení kolekce.

Petr Zatloukal

 

 

Jakub Sobotka - Still Land

 

*1968, Valašské Meziříčí, CZ

 

Fotografii se věnuje od svých osmnácti let. V letech 1989 až 1994 byl členem olomoucké skupiny M kolem fotografky Mileny Valuškové.
Fotografii vystudoval na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě v roce 1996.

 

Od roku 1995 se živil užitou grafikou a fotografií. Od roku 2019 vede městskou kulturní agenturu v Rožnově pod Radhoštěm.

 

Ve své volné tvorbě se zabývá fotografií krajiny, zátiší a portrétů. Výtvarné fotografie často zpracovává v černobílé tonalitě. Svou tvorbu řadí do tématických celků. K nejznámějším patří Krajina nepoznaná (1996–2003), Preformers (od roku 2015) a Still Land (od roku 2015). Obraz staví na kontrastu reality a fantazie, všednosti a jedinečnosti.

 

Cyklus Still Land zachycuje krajinu přetvořenou člověkem ke svému obrazu. Krajinu, která má lidstvu sloužit, ale také krajinu, která se tomuto podmanění vzpírá a postupně se díky entropii navrací k přirozenému řádu.

 

Název tohoto výstavního cyklu vznikl jako volná parafráze jiného fotografického žánru – Still Life (zátiší). Vychází ze stejné podstaty, čas se zastavil. Název můžeme také chápat jako metaforickou otázku, zda si uvědomujeme, v jaké krajině v dnešní době žijeme.

 









Termíny