První hoře

Na společném pódiu to v životní formě rozjedou otcové české alternativy, kultovní Už jsme doma, a jejich mladší zlobivé dítě První hoře! Obě kapely mají dnes společnou zkušebnu, ale na společném koncertě se nepotkaly už několik dlouhých let! Půjde tedy o večer plný euforie, hudební radosti a také společného překvapení...

UŽ JSME DOMA jsou bezpochyby nejznámější českou kapelou ve světě, hráli téměř ve čtyřiceti zemích na čtyřech kontinentech! Vznikli v Teplicích v roce 1985 (nyní jsou spíše pražskou kapelou), už od počátků jsou punkově přímočaří, ale zároveň s propracovanými texty a skvělou kompozicí. Živá vystoupení oplývají nespoutanou energií a kapelu jako takovou je podobně jako v případě skupiny První hoře obtížné zařadit do určité hudební škatulky. Na svém kontě mají osm řadových alb, poslední je z roku 2010 a nese název „Jeskyně“. Už jsme doma v posledních letech spolupracovali na různých filmových projektech. Jedním z počinů kapely je hudba a písně k populárnímu večerníčku Krysáci. Miroslav Wanek se podílel i na scénáři k první řadě tohoto seriálu.

PRVNÍ HOŘE vyrostli z podhoubí české alternativy a od dob přelomového alba „Lamento“ si svou tvorbou získávají operní pěvkyně i metalisty! Skupinu charakterizují energická a spontánní vystoupení a texty se silnou výpovědní hodnotou, které jsou dílem zpěváka a lídra skupiny Milana Urzy. Zmiňované album „Lamento“ z roku 2008 si vysloužilo žánrovou cenu Anděl za rockovou desku roku a v roce 2011 bylo také oceněno v hudebních cenách Břitva cenou nejvyšší - ALBUM DESETILETÍ! Aktuálně se kapela prezentuje s albem „Imaginarium“.








Termíny