Restaurace La Veranda představuje jihoitalské speciality

Volný čas

Mozzarella, salát caprese nebo pizza – to jsou pochoutky, které dala světu jihoitalská oblast Kampánie. Právě pizza je druhým nejoblíbenějším jídlem Čechů. Denně se jí v tuzemsku sní kolem 85 tisíc kusů. Ročně Češi spořádají 31 milionů italské speciality, na celém světě je to pak 30 miliard. Italská kuchyně je ale pestřejší, než si většina lidí myslí.
Italské speciality se postupně rozšířily do celého světa a v žebříčcích popularity pravidelně obsazují první místa. Italská gastronomie nabízí více než 400 druhů sýrů, 600 typů těstovin, čerstvé ovoce a zeleninu, ryby, mořské plody, v Česku netradiční druhy rýže a množství čerstvých bylinek. K italské kuchyni však patří i klobásy, salámy a vynikající vína. „S týmem restaurace La Veranda jsme začátkem září navštívili jih Itálie, konkrétně oblast Kampánie. Přivezli jsme řadu zajímavých receptů, které servírujeme od 7. do 20. října. V menu nechybí řada předkrmů s mozzarellou, specialit s čerstvými rybami a mořskými plody, jako například penne s kalamáry nebo špagety s ančovičkami a lahodné dezerty, jako třeba sorbet z limoncella,“ vyjmenoval Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda.  
Pro italskou kuchyni jsou typické značné regionální rozdíly. Pro oblast Kampánie je charakteristické pěstování citrusů, především citronů a grepů, které se ve zdejší gastronomii objevují velmi často. „Mezi místní delikatesy patří crostini – malé topinky – s buvolí ricottou a citronovou marmeládou nebo tartar z tresky s citronovým dresinkem. Do regionu Kampánie patří městečka Amalfi, Capri a Sorrento, která jsou vyhlášená citronovým likérem limoncello. Typická je hojná konzumace ryb a mořských plodů. Na jídelníčku nechybí různé úpravy mušlí, kalamár, krevet a mořských i sladkovodních ryb,“ popsal místní gastronomii Radek David.

Restaurace La Veranda, Elišky Krásnohorské 10/2, Praha 1









Termíny