ALSASKO – DEGUSTACE PRO FAJNŠMEKRY

Volný čas

Alsasko – degustace pro fajnšmekry

Středa 18. 9. 2013 od 19:00 hod.

Vážení milovníci a znalci vína,

na středu 18.9. jsme pro Vás připravili degustaci předních reprezentantů prvotřídních vín z Alsaska! Jelikož se jedná o opravdu prvotřídní vína, nabízíme Vám kromě uvedeného degustačního menu podrobný popis těchto lahůdek, níže na konci této pozvánky.

Alsasko a alsaská vína se vymykají ostatním vinařským regionům Francie. Víno z Alsaska narozdíl od používaného principu "apelací", který zohledňuje oblast původu použitých hroznů ve víně, v Alsasku se vinařské principy výrazně blíží tomu, na co jsme zvyklý u nás, ve střední Evropě. Jednak se používají převážně odrůdy známé z tuzemských vín: Sylvaner (sylvánské zelené), Pinot blanc (rulandské bílé, Gewürztraminer (tramín červený), Pinot gris ( rulandské šedé), Riesling (ryzlink rýnský), Muscat (muškát). Jedinou červenou odrůdou je Pinot Noir neboli Rulandské modré. Navíc se tyto odrůdy ve velké většině nescelují do cuvée a vytvářejí zároveň název vína. Existují 3 základní kvalitativní úrovně alsaských vín: standardní,.dále z konkrétní vinice (někdy označováno jako "Lieux-dit") a vína z vinic kategorie Grand cru.

Degustační menu: 

  1. EmileBeyerPinotBlancTradition 2012
  2. Emile BeyerRieslingcuvée del´Hostellerie 2011
  3. Emile BeyerPinotGriscuvée de l´Hostellerie 2011
  4. MuréGewurztraminer 2011 Clos  Saint Landelin
  5. MuréGewurtztraminer 2005 VendagesTardivesClos Saint Landelin
  6. Louis SippRieslingKirchberg Grand Cru 2008
  7. Louis SippPinotGrisKirchberg Grand Cru 2010
  8. LissnerRieslingWolxheim 2011
  9. LissnerGewurtztraminerRéserve 2011
  10. DomaineWeinbachGewurtztraminerReserve 2012

Občerstvení: mix francouzských sýrů a uzenin, čerstvé pečivo s olivovým olejem 1. jakosti a provensálskými bylinkami 

Cena degustace s občerstvením 499,- Kč.

Začátek degustace v 19 hodin v prostorách sklepení ze 16. století  Wine Gallery Gröbovka.   Adresa: Havlíčkovy sady 2, Praha 2, vchod z Rybalkovy ulice.

Rezervace nutná na: winegallerygrobovka2@seznam.cz, nebo tel. či sms na 720 192 461. Počet míst na tuto degustaci je omezen!

Těšíme se na Vás                                               

Wine Gallery Gröbovka

www.winegallerygrobovka.cz

  

Podrobný popis degustovaných vín:

EmileBeyerPinotBlancTradition 2012

AOC Alsase, směs hroznů PinotBlanc a PinotAuxerrois, ruční sklizeň

Velmi svěží aroma, květy a lehké tóny jablek, v chuti jemné, čerstvé a svěží, květiny a ovoce. I přes svou svěžest a lehkost má plnou chuť a strukturu.

Podávání k teplým i studeným předkrmům, dobře se hodí k jednoduchým pokrmům.

 

Emile BeyerRieslingcuvée del´Hostellerie 2011

AOC Alsase, 100% Riesling, cuvée z vybraných vinic, půda tvořená vápencovými slíny, ruční sběr

Výrazná vůně květin, ovoce a citrusů vyjadřuje dokonalou plnost cuvée. Od prvního doušku vyplňuje ústa čerstvost a svěžest, chuť je delší a perfektně vyvážená.

Tento ryzlink je však ještě stále velmi mladý a na počátku svých sil. Přestože jej lze již bez obav pít, má potenciál zrát v láhvi ještě minimálně 5-10 let. Během této doby bude postupně dozrávat a získávat plnější a vyváženější chuť.

Jde o vynikající gastronomické víno, hodící se především k rybám a plodům moře v téměř všech úpravách. Skvěle doplní lehké úpravy telecího, stejně tak jako mladé kozí sýry a tučné sýry typu Brillat-Savarin a Chaource

Emile BeyerPinotGriscuvée de l´Hostellerie 2011

AOC Alsace 100% PinotGriscuvée s vybraných vinic starých 35-40 let, půda písčitá bez stop vápence, ruční sklizeň

Aroma je velmi jemné, ovocné jakoby lehce zastřené. V chuti vystupují jemné tóny kandovaného ovoce a medu, přestože působí nasládlým dojmem jedná se o suché víno. V závěru vystoupí nepatrná minerální slanost. Víno je již k pití, přesto má potenciál zrát v láhvi dalších 5-8 let.

Jedná se o gastronomické víno, které se výborně hodí k alsaské kuchyni. Můžete ho podávat s předkrmy jako např husí játra, paštiky a teriny, slané koláče, s rybími specialitami (např, rybí cassolete, prostá úprava ryb na másle), ale i s perličkami, bažanty a křepelkami v různých úpravách.

MuréGewurztraminer 2011 Clos  Saint Landelin

100% Gewurztraminer z vybrané části grand cruVorbourg, vinice stará 37 let, jižní orientace. Ruční sklizeň.

Barva jetmavězlatá. Aroma květinové s tóny exotického ovoce. Chuť je jemná s exotickými příchutěmi ovoce – papája, maracuja. V závěru se objeví kořenité tóny. Víno je polosladké s 45g zbytkového cukru na litr. Potenciál zrání až 20 let.

MuréGewurtztraminer 2005 VendagesTardivesClos Saint Landelin

100% Gewurztraminer z vybrané části grand cruVorbourg, vinice stará 45 let, jižní orientace. Ruční sklizeň s výnosem pouhých 38 hl/ha. Víno bylo sklizeno 24. listopadu 2005.

Má krásnou zlatou barvu, Ve vůni se snoubí růže a exotické ovoce, hlavně ananas a med. Přestože se jedná o sladké víno s 82g cukru na litr, je sladkost velmi příjemná a decentní, kyselinka není nijak výrazná, ale krásně harmonizuje se sladkostí. V dlouhém a příjemném závěru se objeví tóny pomerančové kůry a bergamonu. Víno můžete uložit na dalších 20 let.

Louis SippRieslingKirchberg Grand Cru 2008

100% Riesling, Alsace Grand CruKirchberg, orientace, jih a jihovýchod, průměrné stáří vinice je 30 let. Půda je velmi nestejnorodá, na pozemku se vyskytuje dolomitická opuka, vápence, sádrovce i slíny.

Toto víno je na Kirchberg ještě velmi mladé a má značný potenciál zrání (10-20 let). Aroma je příjemné s citrusovými tóny a kořenitým aromatem typickým pro Kirchberg. V chuti se objeví tóny ovoce a příjemné minerální slanosti. Ročník 2008 je velmi svěží. Víno můžete pít již nyní, ale pokud máte trpělivost vyplatí se počkat…

Víno je velmi suché a skvěle doplní pokrmy z mušlí a korýšů, stejně tak ryby v jemných omáčkách nebo bílé maso.

Louis SippPinotGrisKirchberg Grand Cru 2010

100% PinotGrisAlsace Grand CruKirchberg orientace, jih a jihovýchod,Víno je pěstováno v horní části vinice v nadmořské výšce mezi 300-350 m. Půda je velmi nestejnorodá, na pozemku se vyskytuje dolomitická opuka, vápence, sádrovce i slíny.

I když jde již pít je víno stále ještě mladé. Aroma ovoce s jemnými máslovými tóny, bohatá chuť suchého vína typická pro Kirchberg, vyzrávající svěží kyselinka s minerálně slanými tóny. Závěr krásně vyvážený. Potenciál zrání minimálně 5-10 let.

Víno se skvěle hodí k husím játrům, uzeným rybám – filety z pstruha,bílé maso, ale i grilovaná masa. Víno je velmi adaptabilní.

LissnerRieslingWolxheim 2011

100% Riesling, AOC Alsace, suché víno z nejsevernější alsaské vinné oblasti

Víno lze již pít, ale má potenciál pro delší zrání (určitě 5-10 let). Ve vůni jsou tóny žlutého ovoce, jakoby lehce zastřené kouřem. Chuť je čerstvá a svěží s typickým náznakem slané minerality.

Jako většina ryzlinků se hodí k pokrmům z ryb, pokud jste odvážnější a máte chuť experimentovat můžete zkusit alsaskou klasiku (presskopf, baeckeoffe,choucroute,...)

LissnerGewurtztraminerRéserve 2011

100% Gewurtztraminer AOC Alsace, lehce nasládlé víno (do 15g/l)

Intenzivně aromatické víno, vůně liči, manga a koření, intenzivní chuť s dobrým vyvážením sladkosti a kyselinky. Víno má potenciál zrát v láhvi 6-8 let.

Hodí se k pikantnějším pokrmům, husím játrům či k sýrům.

DomaineWeinbachGewurtztraminerReserve 2012

100% Gewurtztraminer,AOCAlsace, vinice z okolí Kaysersbergu

Aroma naprosto exklusivní, bílé květy, plné ovocných tónů doplněných jemným kořením. V chuti opět exotické ovoce s příjemnou kyselostí citrusů, která perfektně vyvažuje sladkost. Chuť je příjemná a hebká díky viskozitě vína.

Víno můžete podávat jako aperitiv, skvěle však doplní exotickou kuchyni, uzeného lososa či typické francouzské sýry (např. Munster neboRoquefort).









Termíny