21. Vsetínský filmový maraton - Nový chorvatský film

Film

VSETÍNSKÝ FILMOVÝ MARATON 2019

Nový chorvatský film | Ivo Gregurević

Pátek až neděle 12. – 14. 4. 2019 v kině Vatra Vsetín

 

Největší přehlídka současného chorvatského filmu v České republice proběhne ve Vsetíně

 

Letošní ročník festivalu Vsetínský filmový maraton zavede diváky již po jedenácté na Balkán. Hlavní téma festivalu je nazváno prostě – Nový chorvatský film. Chorvatsku jsme se věnovali už v roce 2013, kdy jsme mapovali tamní kinematografii z let 2000 až 2011. Tentokrát bude k vidění celkem 15 celovečerních filmů z let 2011 až 2018.

 

O výběru filmů do programu festivalu prozrazuje více dramaturg Jiří Fiala: „Letošní program reflektuje to, co se v chorvatské kinematografii událo za posledních 8 let. Dal jsem si za cíl sestavit co nejpestřejší kolekci, ze které by mělo být patrné, že chorvatští filmaři natáčí filmy všech možných žánrů a věnují se nejrůznějším tématům.“

 

V pátek tak diváci uvidí drama Na druhé straně o manželce válečného zločince, romantickou komedii Sonja a býk, která dokazuje, že se protiklady přitahují, roadmovie Comic Sans poukazující na to, jak je těžké skloubit kariéru s osobním životem a famózní nízkorozpočtový horor Vymítání natočený podle skutečných událostí.

 

V sobotu ráno nás čeká cenami ověnčené drama Taková jsou pravidla. Tento snímek byl mimo jiné v roce 2014 nominován na Zlatého lva v Benátkách. Následovat bude Krátký výlet – filmové podobenství o hledání. Krátce po poledni jsme do programu zařadili film pro děti. Vybrali jsme animovaný film Lichožrouti, který vznikl v česko-slovensko-chorvatské koprodukci. Odpolední film Život je trumpeta se točí zejména kolem jedné svatby a patří mezi nejúspěšnější chorvatské filmy posledních let. Následující film Sekáč jsme, do programu zařadili jako poctu herci Ivovi Gregurevićovi, který v lednu letošního roku náhle zemřel. Totéž platí i o půlnočním hororu Táta Dalibora Mataniće, který bude doplněn třemi krátkými filmy tohoto režiséra. Večerní zlatý hřeb sobotního programu obstarají dvě brilantní dramata, Lidožrout vegetarián a Agape, jednoho z nevýznamnějších chorvatských režisérů současnosti Branka Schmidta.

 

Kdo si přivstane i v neděli ráno, bude odměněn filmovou lahůdkou. Festivalový program totiž bude pokračovat snímkem Osvobození Skopje. Tato makedonsko-chorvatská koprodukce je důkazem toho, že když filmaři z ex-jugoslávských republik spojí své síly, zvládnou natočit i výpravný film z období druhé světové války. Mezi nejoriginálnější chorvatské režiséry patří nesporně Lukas Nola. V programu bude zastoupen temným dramatem Mlč. Abychom náš festival zakončili pozitivně, přidali jsme k Nolově snímku krátkou sci-fi parodii Teleport Zovko a úplný závěr obstará další romantická komedie Vše nejlepší.

 

Milan Kostelník, předseda Filmového klubu Vsetín, hlavního pořadatele festivalu, přidává ještě další důvod, proč navštívit Vsetínský filmový maraton: „ Za osm let, které pokrývá letošní Vsetínský filmový maraton, udělala chorvatská kinematografie velký krok dopředu. Co se týče kvality a množství natáčených filmů, patří v balkánském regionu mezi špičku. Největší pokrok zaznamenala na mezinárodním poli. Chorvatské filmy se začaly pravidelně dostávat do soutěží významných filmových festivalů a domů vozí prestižní ceny.“

 

PODROBNÝ PROGRAM:

Téma: Nový chorvatský film

Podtéma: Ivo Gregurević (IG)

 

pátek 12. dubna 2019

 

17.00 hodin

Na druhé straně (S one strane)

r. Zrinko Ogresta / Chorvatsko, Srbsko 2016 / 85 min / drama

Vesně jednoho dne zazvoní telefon a muž na druhé straně se představí jako Žarko – její manžel, kvůli kterému musela po válce opustit domov.

 

19.00 hodin

Sonja a býk (Sonja i bik) (IG)

r. Vlatka Vorkapić / Chorvatsko 2012 / 102 min / romantická komedie

Přiblíží se bojovnice za práva zvířat Sonja k býkovi blíže než na tři metry? A může se zamilovat do milovníka býčích zápasů?

 

21.30 hodin

Comic sans (Comic sans)

r. Nevio Marasović / Chorvatsko 2018 / 99 min / drama, komedie

Cestou na odlehlý ostrov Vis má Alan dost času na to, aby se sblížil se svým bohémským otcem a přehodnotil své životní priority.

 

23.45 hodin

Vymítání (Egzorcizam)

r. Dalibor Matanić / Chorvatsko 2017 / 80 min / horor / drama

Kontroverzní kněz se v jednom sklepě pustí do vymítání ďábla z mladé dívky. Společně s ním je přítomna reportérka křesťanské televize, kameraman a dívčina sestra.

 

sobota 13. dubna 2019

 

9.30 hodin

Taková jsou pravidla (Takva su pravila)

r. Ognjen Sviličić / Chorvatsko, Francie, Srbsko, Makedonie 2014 / 75 min / drama

Rodiče sedmnáctiletého Tomici mají video z internetu, kde je zachyceno, jak jej někdo bije. Druhý den upadne Tomica do kómatu, ale žádná instituce se nechce jeho případem zabývat.

 

11.15 hodin

Krátký výlet (Kratki izlet)

r. Igor Bezinović / Chorvatsko 2017 / 75 min / drama, podobenství

Krátký výlet za nádhernými freskami v opuštěném klášteře v kopcích nad městem se změní v pouť, ze které se někteří nevrátí.

 

12.40 hodin

Lichožrouti - film pro děti

r. Galina Miklínová / ČR, Chorvatsko, Slovensko 2016 / 83 min / animovaný, dětský, krimi

Lichožrouti jsou malí tvorové, kteří žijí s námi a živí se ponožkami. Z každého páru kradou vždy jen jednu – lichou. A tyto liché ponožky pro ně představují bohatství, o které svádí boj.

 

14.25 hodin

Život je trumpeta (Život je truba)

r. Antonio Nuić / Chorvatsko, Srbsko, Slovinsko, Černá hora, Velká Británie 2015 / 92 min / komedie, drama

Trumpetista Boris je v očích svého otce, který vybudoval rodinnou firmu, lehkovážný a nezodpovědný. Ale jen díky Borisově upřímné povaze je tu ještě naděje, že rozhádaná rodina stráví společně Vánoce…

 

16.35 hodin

Sekáč (Kosac) (IG)

r. Zvonimir Jurić / Chorvatsko, Slovinsko 2014 / 98 min / drama

Ženě dojde v noci uprostřed polí benzín. O pomoc požádá postaršího řidiče traktoru, který jede náhodou kolem. Přestože ji na benzínce před mužem varují, odjíždí s ním do noci, zpět ke svému autu.

 

18.50 hodin

Agape (IG)

r. Branko Schmidt / Chorvatsko 2017 / 71 min / drama

Kněz Miran učí náboženství. Jedním z jeho žáků je i Goran z dětského domova. Kněz mu náhrazuje otce. Když se ale Miran začne více věnovat novému žákovi, Goran jej obviní ze sexuálního zneužívání.

 

20.35 hodin

Lidožrout vegetarián (Ljudožder vegetarijanac)

r. Branko Schmidt / Chorvatsko 2012 / 87 min / drama

Gynekolog Danko působí jako sympatický a schopný mladý muž. To je ale dokonalé maskování. Ve skutečnosti je to lidský odpad, který se kvůli vlastnímu prospěchu neštítí ničeho.

 

22.40 hodin

3/6

r. Dalibor Matanić / Chorvatsko, 2002, 2009, 2011 / 43 min / dramata

Tři krátká dramata Dalibora Mataniće o ženách v extrémních situacích by měla být součásti plánovaného povídkového filmu 6/6.

Sucho (Suša), Mejdan (Tulum), Mezipatro (Mezanin)

 

Táta (Ćaća) (IG)

r.  Dalibor Matanić / Chorvatsko 2011 / 70 min / horor, drama

Dvě sestry veze jejich přítel na návštěvu k nemocnému otci na samotu do hor. Jeho dům však najdou opuštěný. Cesta zpět je dlouhá a brzy bude tma. Proto se rozhodnou v domě přenocovat.

 

neděle 14. dubna 2019

 

9.30 hodin

Osvobození Skopje (Oslobođenje Skoplja, Osloboduvanje na Skopje)

r. Rade a Danilo Šerberdžija / Makedonie, Chorvatsko, Finsko 2016 / 110 min / válečné drama, romantcký

Bulharsko-německá okupace makedonského hlavního města Skopje je nahlížena očima jedenáctiletého Zorana – zvídavého chlapce, jehož maminka se zamilovala do německého důstojníka.

 

11.55 hodin

Teleport Zovko

r. Predrag Ličina /Chorvatsko 2013 / 17 min / sci-fi parodie

O tom, jak funguje první chorvatský teleport, se na vlastní kůži přesvědčí rodina, která uvěří reklamě a chce se s jeho pomocí přenést na dovolenou.

 

Mlč (Šuti) (IG)

r.  Lukas Nola / Chorvatsko 2014 / 83 min / drama

Je možné přetrhnout nit násilí a utrpení, která se vine napříč generacemi jedné rodiny? Má Bebina malá dcera šanci vystoupit z tohoto nešťastného kruhu a žít normální život?

 

14.10 hodin

Vše nejlepší (Sve najbolje) (IG)

r. Snježana Tribuson / Chorvatsko 2016 / 99 min / romantická komedie

V předvánočním čase se protnou osudy desítky lidí různého pohlaví, rozdílných profesí a věku. Kdo se do koho nakonec zamiluje? A podaří se záhřebské opeře decimované chřipkou uskutečnit představení Dona Giovanniho?

 

Změna programu vyhrazena.

 

Filmy z programu Vsetínského filmového maratonu jsou (s výjimkou snímku Lichožrouti) mládeži do 15 let nepřístupné.

 

Hlavním partnerem Vsetínského filmového maratonu je společnost Dům kultury Vsetín. Přehlídku podpořilo Ministerstvo kultury ČR, město Vsetín, Hrvatski audiovizulalni centar a firmy z regionu.





Účinkují

Filmové projekce budou doplněny videoúvody režisérů filmů, které natočili speciálně pro Vsetínmský filmový maraton.





Termíny