Vaření knih III / ledové objekty Ondřeje Kotrče

Volný čas
Inspirací pro tuto dílnu ze série gastronomických workshopů Marcuse Bergnera je literární dílo americké spisovatelky židovského původu Gertrude Stein. V průběhu přípravy jednoduchých pokrmů, reflektujících její mistrovská díla, bude hlavní pozornost věnována knize „Tender Buttons:Object, Food, Rooms“ (1914). Kniha využívá techniku automatického psaní prostého logiky, standardních vyprávěcích postupů a gramatiky - je verbálně/kulinářsko/eroticko/kubistickou koláží. Gertrude Stein sice sama nevařila, ale její celoživotní partnerka a spolupracovnice Alice B.Toklas byla skvělá kuchařka a deset let po smrti Gertrudy Steinové publikovala úspěšnou kuchařskou knihu, dokumentující mnoho pokrmů, které měly Stein a Toklas v oblibě a které servírovaly v salónu, vedeném během jejich společného života ve Francii okolo druhé světové války. Kuchařka Alice B. Toklas zahrnuje vedle řady základních i neobvyklé pokrmy, jako například : ovocné suflé, rybky na orientální způsob, čínská vejce, omeleta v kabátě, salát Aphrodite, salát Raphael, koláč ovocného osvobození a také nechvalně proslulý recept Briona Gysina na hašišový fondán. Během workshopu budeme vytvářet nová kulinárně - literární spojení, nad jejichž „ pozoruhodnou plasticitou“ se ve svých inovativních esejích zamýšlí francouzský filozof a a kritik umění Louis Marin.








Termíny