OD ROZPUSTILÝCH MAŠKAR PO VESELÉ VELIKONOCE

Výstava, Volný čas, Pro děti, Turistika

V koloběhu života je člověk stále na cestě. Střídá dny sváteční a všední, zábavu s přemýšlením, výjimečné okamžiky s těmi běžnými. Ani naši předkové ve vzácném volném čase v období zimy a chladného začátku jara neseděli za pecí. Provozovali lidové zábavy a zvyky, v nichž různými formami chtěli zajistit dobrou úrodu a zdar nového hospodářského roku pro celou venkovskou pospolitost.

Jarní výstava ve třídě Bohuslava Martinů ukáže, že vznešeně se lidé oblékali na krásné bály a do rozpustilých maškar se zase strojili při karnevalech a do masopustního průvodu. Seznámí vás s prastarými obchůzkami vynášení smrti, s honěním Jidáše i s velikonočním koledováním, zmíněno bude pálení čarodějnic. Připomene vážný a náboženský charakter postu a Velikonoc, kdy lidé procházeli křížové cesty v kostele nebo v přírodě a kdy rozjímali nad utrpením Ježíše Krista při sledování pašijových her.

V posledních letech v našich obcích tyto zvyky nevážné i vážné ožívají a přinášejí společný prožitek všem obyvatelům. Na výstavě proto například uvidíte: masopustní masky zapůjčené z Kamence, fotografie venkovní křížové cesty „na Jelínku“ u Poličky nebo záběry z pašijové hry ze Žďáru nad Sázavou.

Pro obveselení návštěvníků bude připraveno mnoho karnevalových masek a kostýmů, které si budou moci vyzkoušet. Ve výtvarné dílničce si děti vyrobí dekoraci v podobě pestrého koníka nebo kytičky.









Termíny