Zdeněk Lhoták - UNITED COLORS OF NEPAL

Výstava

Art Centrum Galerie 4 představí výstavu Zdeňka Lhotáka k jeho významnému životnímu jubileu. Fotografie z jeho cest se výrazně liší od klasické fotoreportáže a hodnota barevných snímků z Nepálu je více v rovině pocitové než popisné.

Jeho zájem o východní kulturu má své počátky v roce 1989. Odlišnost především tibetské kultury v konfrontaci s evropským důrazem na konzumní hodnoty života byla motivací k dokumentárnímu cyklu „Tibet closed“.

Na tento černobílý ryze dokumentární soubor navazuje nový soubor „UNITED COLORS OF NEPAL“. Námět na tento cyklus Zdeněk Lhoták objevil při své první návštěvě Nepálu v roce 1994. Velké množství buddhistických a hinduistických oltářů, jejichž barevnost a patina vzniká každodenními dotyky věřících, je dokladem živosti této pro nás exotické kultury. V tomto souboru barevných detailů je zdůrazněna především výtvarná forma obrazů, která ve velkých formátech zvětšenin povyšuje detail na věrohodného a inspirativního nositele informací o odlišných životních hodnotách východních kultur.









Kontakty

www.galerie4.cz

Termíny