Rolando Villazón

Hudba, Vážná hudba, Opera, Klasická hudba
Světově proslulý tenorista Rolando Villazón vystoupil v Praze naposledy na pozvání agentury Nachtigall Artists 8. května 2013, jeho loňský koncert byl pěvcovou osobní poctou Giuseppu Verdimu.
V roce 2014 nás zavede do magického světa hudby Wolfganga Amadea Mozarta, s nímž je jeho kariéra v posledních letech neoddělitelně spjata.
Připomeňme jeho mozartovské operní role z posledních let: Alessandro v opeře Il re pastore (opera v Curychu a festival Mozartwoche v Salcburku, 2012), Lucio Silla (Mozartwoche v Salcburku, Salcburský festival a Musikfest Bremen, 2013), Don Ottavio v Donu Giovannim (Státní opera Berlín, 2012 a Vídeňská státní opera, leden 2014).
Od roku 2011 se Rolando podílí na natáčení sedmi posledních Mozartových oper, a to vždy živě ve Festspielhausu v německém Baden-Badenu. Prvním titulem byl v roce 2011 Don Giovanni (Don Ottavio), druhým v roce 2012 Così fan tutte (Ferrando, tato role Villazóna čeká také letos v červenci v La Scale), v létě 2014 přijde na řadu Únos ze serailu (Belmonte). Dirigentem projektu je Kanaďan Yannick Nézet-Séguin. Na svém nejnovějším albu „Mozart – Koncertní árie“ spolupracoval Rolando Villazón s jiným slavným mistrem taktovky, britským dirigentem sirem Antoniem Pappanem a Londýnskými symfoniky. Album vydala v lednu 2014 firma Deutsche Grammophon. Unikátní CD nabízí méně známé či zcela neznámé árie salcburského Mistra, jejichž tištěné vydání Villazón objevil v roce 2011 v jednom mnichovském obchodě. „Hned jsem věděl, že toto bude můj příští projekt“, vzpomíná pěvec. „Během natáčení jsem si uvědomil, že mě ještě žádný jiný skladatel tak neoslovil a že jsem našel blízkého přítele…“ S ukázkami ze svého nového alba se Villazón letos vydává na mozartovské turné; zahájí ho 28. 3. v Praze, následuje Mnichov, Vídeň, Dortmund, Berlín a turné uzavře v květnu v Londýně. Pěvce doprovodí skvělý Kammerorchester Basel, který jsme měli u nás možnost poznat na loňském koncertě Cecilie Bartoli.

Kompletní program večera najdete ZDE.








Termíny