Obrazy Slavoje Kovaříka na zlínském zámku

Výstava, Volný čas

Retrospektivní výstava obrazů Slavoje Kovaříka, studenta baťovské Školy umění, otevírá program nového roku v Galerii Václava Chada na zámku ve Zlíně. Je zaměřena zejména na tvorbu z 50. a 60. let minulého století a některá Kovaříkova díla jsou veřejnosti zpřístupněna vůbec poprvé. Expozice pod názvem „Vždy jsem měl rád noci“ bude k vidění na zámku až do 17. března.

Práci dalšího studenta vyhlášené zlínské Školy umění představuje Galerie Václava Chada výstavou „Vždy jsem měl rád noci“. Slavoj Kovařík školu navštěvoval v letech 1939-41 a přátelil se mimo jiné i s Václavem Chadem. Komorní výstava obrazů Slavoje Kovaříka obsáhne jeho dílo zejména z 50. a 60. let.

V 50. letech se autor věnoval malování krajin a zátiší, a to svým vlastním způsobem, inspirovaným kubisty Picassem a Fillou. V 60. letech jej zaujala města a civilizační problematika, častým tématem je například rodná Olomouc. „Na přelomu 60. a 70. let pak tvořil koláže, dekoláže a asambláže. A právě ty tvoří společně s obrazy z 50. let jádro zlínské retrospektivní výstavy,“ uvedl její kurátor Ladislav Daněk.

Pro zájemce o hlubší informace o autorovi i jeho díle je určena komentovaná prohlídka výstavy, která se uskuteční ve středu 13. února od 17 hodin. Průvodcem bude kurátor Ladislav Daněk.

Expozice je umístěna v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku. Přístupná je od 17. ledna do 17. března 2019, vždy od úterý do pátku od 14:00 do 17:00 hodin, prohlídku v sobotu je možné domluvit individuálně na tel. č. 602 560 020. Vstupné je v jednotné výši 50 Kč.

Výstava je uspořádána ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc.

Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz. 









Termíny