JARNÍ DETOXIKAČNÍ MENU v LEPORELO+ restaurantu

Volný čas

JARNÍ OČISTA ORGANIZMU + SKVĚLÉ POCHUTNÁNÍ? ANO, JE TO MOŽNÉ! 

Na týden 22. – 28. dubna 2013 připravil brněnský LEPORELO+ retaurant pro své hosty jarní detoxikační menu. Speciální odlehčená nabídka pokrmů, které podpoří jarní detoxikaci nejen vynecháním těžce stravitelných živočišních bílkovin a tuků, ale i využitím speciálních ingrediencí, které očistě a ozdravení organizmu napomáhají. A v neposlední řadě také skvěle chutnají! 

Šéfkuchař restaurantu LEPORELO+ Adam Lutzbauer zamířil na neprošlapanou cestičku finediningové gastronomie pro fanoušky zdravého stravování a vegetariány. Ne všechny pokrmy v nabízeném detoxikačním menu jsou striktně vegetariánské, takže jídelníček si můžou odlehčit i ti, kteří si jídlo bez masa nedovedou představit.

Jarní detoxikační menu v brněnském LEPORELO+ restaurantu 22. – 28. IV. 2013: 

Předkrmy: Japonský salát z mořských řas; Salát z avokáda a vajec s baby špenátem; Kozí sýr s grepem, míchanými lístky salátů a citronovým dresinkem.

Polévky: Polévka z brokolice a kopřivy; Polévka z tomat a bazalky s nudlemi, olivovým olejem a parmezánem.

Hlavní chody: Losos na páře s pečenou jarní kořenovou zeleninou na dýňovém oleji a bylinkách; Salát s červeným zelím, granátovým jablkem, zázvorem a kuřecí roládou; Pohankové risotto s divokými houbami a chřestem; Salát z klíčků a jarní zeleniny s olivami a slaným sýrem; Míchané listy s kapustičkami, dýňovým pyré, zázvorem a skořicí; Salát z quinoy s brusinkami, jarní cibulkou a rukolou.

Dezerty: Koláč z müsli s jahodami s omáčkou z bio jogurtu; Ovocný salát s quinoou a medovo limetovým dresinkem.

SMOOTHIE - detoxikační nápoje z čerstvého ovoce a zeleniny: Hruška, avokádo, koriandr, zázvor, okurek, kokosové mléko; Mrkev, celer, paprika, česnek, špenát, jalapeňo; Červená řepa, mrkev, křen, česnek, listová petržel. 

Informace o ingrediencích: 

Mořské řasy patří k výživově nejhodnotnějším potravinám. Čistí organizmus od toxických látek, zlepšují průchodnost cév, jsou zdrojem organického jódu a jiných stopových prvků, které je těžké získat z běžné stravy. Obsahují až 15krát více minerálních látek než zelenina. Navíc mají i omlazující a zkrášlující účinky.

Pohanka je často označována jako superpotravina. Obsahuje 18 různých aminokyselin. Velmi důležitý je také obsah rutinu, který pomáhá zpevňovat cévní stěny a snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Další důležitou látkou je cholin, který pomáhá regenerovat jaterní buňky a napomáhá přenosu nervových impulsú do mozku. Dále pohanka obsahuje zinek, měď, selen, mangan a další stopové prvky. Z vitaminů obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a E. Pohanka obsahuje hodně rostlinných bílkovin, sacharidů i vlákniny, posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. 

Quinoa (merlík čilský) patří také mezi tzv. superpotraviny. Především pro vysoké nutriční hodnoty a vysoký obsah esenciálních rostlinných bílkovin, které lidský organizmus není schopen vyprodukovat sám. Semena jsou zdrojem vitaminu C a E, thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu a lysinu. Quinoa je také cenným zdrojem hořčíku, železa, fosforu a vápníku, kterého obsahuje více než mléko. Quinoa navíc neobsahuje lepek. 

Avokádo je exotické ovoce, které obsahuje až 20 procent tuku ve formě nenasycených mastných kyselin, které jsou zdraví velmi prospěšné. Je také významným zdrojem bílkovin. Obsahuje vitamin E a karoteny - antioxidanty, které podporují regeneraci buněk , zbavují tělo toxinů a pozitivně ovlivňují zdraví a vzhled pleti a vlasů. Avokádo obsahuje také vitamin C, vitaminy skupiny B, měď důležitou pro metabolizmus cukrů, krvetborbu a mentální vývin a také draslík, který udržuje v kondici srdce a pomáhá snižovat krevní tlak.

Špenát obsahuje beta karoten, lutein a zeaxanthin - antioxidanty, které odborníci doporučují jako prevenci degenerace oční sítnice. Špenát je bohatý na sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek a mangan. Z dalších vitaminů obsahuje vitamin C, D, E a vitamíny ze skupiny B (pyridoxin, cyanocobalamin – vitamin B12, thiamin, kyselinu listovou, riboflavin a niacin). Vitaminy C a A se spolu s luteinem řadí k antioxidantům, které zabraňují působení škodlivých volných radikálů, pomáhají udržovat dobrý stav kardiovaskulárního aparátu a snižovat riziko infarktu.  Kyselina listová společně se železem je důležitá pro rozvoj červených krvinek, erytrocytů. Špenát obsahuje dále cholin a inositol, které jsou důležité pro prevenci aterosklerozy. Některé zdroje dokonce uvádějí, že špenát obsahuje rostlinné látky, fytohormony, které pozitivně působí na rozvoj svalstva.

Grapefruit obsahuje bohaté množství vitaminu C, B+ a K a blahodárně působící flavonoidy. Konzumace grapefruitu zvyšuje obranyschopnost organizmu, zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a jeho častá konzumace snižuje riziko rakoviny plic a žaludku.  

Kopřiva obsahuje mnoho chlorofylu, který povzbuzuje metabolizmus, působí proti chudokrevnosti, jako antirevmatikum, protizánětlivě, dezodoračně a urychluje hojení ran. Kopřiva účinkuje také jako kardiotonikum, protiprůjmově, antivirově, podporuje činnost slinivky a vaječníků, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, osvědčila se i při chorobách jater, žlučníku a ledvin i jako prostředek podporující tvorbu mateřského mléka.

Zázvor je pro své léčivé účinky využíván v tradiční indické medicině celá staletí. Účinné látky obsažené v zázvoru optimalizují procesy trávení, mají protizánětlivé účinky, aktivují oběhový systém, snižují hladinu cholesterolu, pomáhají odbourávat tuk a působí také jako účinné afrodiziakum. 

Čerstvé šťávy a koktejly z ovoce a zeleniny vynikají nejen svou lahodnou chutí, ale především vysokým obsahem vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky významných látek. Pití čerstvých šťáv z ovoce a zeleniny čistí a detoxikuje organizmus, odstraňuje únavu, podporuje trávení, snižuje nadváhu, dodává tělu energii a vitalitu. Tajemství účinků čerstvé šťávy spočívá v rychlém využití minerálních látek, vitaminů, solí a především enzymů z čerstvého ovoce a zeleniny, které tělo za normálních okolností získává složitými a dlouhodobými procesy. Čerstvá šťáva je oproti celému plodu dokonale strávena během několika minut, což umožňuje okamžité načerpání energie.

Další nformace a rezervace:

Leporelo+ restaurant, Dům umění města Brna, Malinovského 2, 602 00 Brno, tel. +420 777 904 570, e-mail: restaurant@leporeloplus.cz, www.leporeloplus.cz

 









Termíny