MARTINŮ NAPŘÍČ POLIČKOU KRESLÍCÍ A SOUTĚŽÍCÍ

Výstava, Volný čas, Hudba, Pro děti, Kurzy, vzdělání, konference

Královské věnné město Polička bylo tento týden zaplaveno kresbičkami jejího nejslavnějšího rodáka, hudebního skladatele Bohuslava Martinů. Použito bylo hned několik rozverných kresbiček, které se tak dostanou i do vašeho každodenního života. A jestli máte chuť, můžete si i zasoutěžit!

 

Spolu s poličským muzeem (MMG) jsme se rozhodli využít několika kresbiček Martinů, které jsou nejen humorné, ale přímo vyplývají ze životních situací a příhod nejen autora, ale mnohdy i nás. Vyrobili jsme pár velkoformátových bannerů, umístěných v centru města a také několik větších samolepek pro umístění na místa, která kresbičky ilustrují. Cílem bylo, aby lidé vnímali poličského rodáka nejen jako slavného hudebníka, ale také jako osobitého výtvarníka. V několika restauracích vás jistě pobaví kresbička Paříš, paříš, kresbu Plavu na dně mořském naleznete kde jinde, než na plaveckém bazéně nebo v restauraci Přístav a jak vypadá taková Psí studie se dozvíte, pokud navštívíte se svým čtyřnohým miláčkem veterinární ambulanci,“ informuje autor grafické podoby výstavy Jakub Klimeš, Dis. Pracující v místní firmě REK s. r. o. Polička, která na výstavě s muzeem spolupracuje. „Tímto výčtem ovšem nekončíme. Kresbičky můžete potkat na několika místech v centru města Poličky. Pokud jste majitelem chytrého telefonu, neváhejte a zkuste se zvěčnit pózující s fotografiemi všech vylepených kresbiček a výsledky svého tvoření zaslat na Facebook Muzea, kde budou zveřejněny,“ dodává.

 

Součástí výstavy je soutěž, trvající až do konce tohoto roku.  V centru města Poličky se nachází 11 samolepek a každá z nich obsahuje 1 kód a to ve tvaru číslice + písmeno.  Cílem je najít a spojit všechny dosažitelné kódy a získat tak tajenku. Jak tedy postupovat a vyhrát? Stačí vyhledat samolepku a podle kódu (čísla a písmenka) zjistit, kolik jich ještě zbývá, aby se podařilo složit tajenku. 10 soutěžících, kteří odevzdají tajenku, jako první se mohou těšit na drobné ceny a volné vstupenky do muzea. Soutěž trvá do konce roku 2018 a vyhlášení proběhne 8. 1. 2019 na webových a facebookových stránkách muzea.

 

Všechny užité obrázky, které v Poličce můžete najít, se váží ke stávající výstavě Martinů obrázky kreslící. Tabylazahájena 13. 10. 2018 ve výstavních sálech poličského muzea (MMG) akoná se pod záštitou Ministerstva kultury ČR.  Představuje skladatele jako autora vtipných kreseb, pomocí kterých zachycoval dění kolem sebe a přístupná bude do 31. 12. 2018. Můžete se zde těšit na originální rukopisné zdroje, v nichž se kresby nacházejí, kterými jsou deník B. Martinů, korespondence, skladby a lístky ze sešitu, Inspiromat, kde můžete vytvořit a vystavit vlastní kresbu. U makety naddimenzované kresby klavíru zase lze vyzkoušet, jak na svých kresbách skladatel s hudebním nástrojem „zápasil“ nebo si zhlédnout krátké video, vycházející z některých autokarikatur skladatele, které byly roz-animovány na pozadí reálných, ale upravených interiérů a exteriérů Poličky.

 









Termíny