Teplický cimes - Dny židovské kultury 2018

Výstava, Film, Divadlo, Volný čas, Hudba, Pro děti, Kurzy, vzdělání, konference

     I festival Teplický cimes – Dny židovské kultury se letos pyšní „osmičkovým“ výročím – 7. listopadu totiž propukne jeho osmý ročník. Spolek Ulpan Teplice připravil rekordních dvanáct různorodých akcí, takže bude z čeho vybírat!

     Festival bude slavnostně zahájen ve středu 7. 11. od 19.00 v Krušnohorském divadle Teplice, a to divadelním představením Neúp!ní. Diváci budou mít příležitost zhlédnout první české zpracování současné izraelské komedie. Drsná komedie o drogové mafii a souboru handicapovaných divadelníků se ve zpracování kladenského divadla těší velmi kladným kritikám! Během přestávky bude pro návštěvníky přichystáno malé pohoštění.

     Pro letošní rok se hlavním partnerem festivalu stala společnost Rudolf Jelínek a.s. - v pátek 9. 11. návštěvníkům představíme nejen historii firmy, ale i košer produkci. Přednáška s ochutnávkou se bude konat od 17.00 v Regionálním muzeu Teplice.

     V neděli 11. 11. se od 17.00 uskuteční v nově zrekonstruované Beuronské kapli teplického gymnázia vernisáž výstavy Masaryk a Svatá země. Průvodního slova se ujme samotný autor výstavy, Dr. Robert Řehák.

     Střední Evropa a Izrael: osudové přátelství? - to je téma pro Irenu Kalhousovou, doktorandku na London School of Economics & Political Science ve Velké Británii. Její přednáška proběhne v úterý 13. 11. v Regionální knihovně Teplice.

     Ani letos nebude chybět filmové představení, poprvé však na festivalu uvedeme dokumentární film. Zelený princ (Izrael, 2014) bude promítnut v Kině Květen ve středu 14. 11. od 20.00.

     Židovské zvyky a tradice představí posluchačům brněnský rabín Štěpán Menaše Kliment, a to ve čtvrtek 15. 11. od 18.00 v kavárně Krušnohorského divadla.

     Novinkou letošního festivalu je komentovaná procházka městem. Během ní nám Pavlína Boušková z teplického muzea a architekt Jan Hanzlík představí Architekturu a osud teplických Židů. Procházka, která se za jakéhokoliv počasí uskuteční v neděli 18. 11., začne ve 14.00 v Husitské ulici 1071/2.

     V úterý 20. 11. zavítá do Teplic politik, spisovatel a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Dopoledne se jeho přednášky zúčastní studenti Gymnázia Teplice. V 17.30 proběhne v Regionální knihovně beseda pro veřejnost, kterou bude moderovat Markéta Mališová, ředitelka Centra Franze Kafky.

     Výstavou Osudy knih – osudy lidí provede zájemce ve středu 21. 11. od 17.00 její autorka Jana Perutz Michlová (Regionální muzeum Teplice, I. a II. výstavní místnost).

     Na čtvrtek 22. 11. je připraveno pro žáky ZŠ Bílá cesta divadelní představení Hlupáci z Chelmu. Historky o lidské hlouposti představí pražské Studio Damúza.

     Jak se jí v Izraeli prozradí během své přednášky s ochutnávkou pražský šéfkuchař Noam Darom. Tato akce proběhne v pátek 23. 11. od 17.00 v hotelu Giovanni Giacomo.

     Vrcholem letošního festivalu bude koncert izraelské skupiny Ramzailech. Hardcore klezmer v Knaku! V neděli 25. 11. od 20.00.

 

Na všech akcích bude pro návštěvníky připraveno malé tradiční pohoštění. Více informací možno získat na webových stránkách festivalu www.teplicky-cimes.cz, nebo na facebooku.









Termíny