#NASENAPLAVKA

Výstava, Film, Volný čas, Hudba, Pro děti
Akce #NASENAPLAVKA ukáže minulost i budoucnost pražských břehů   Týdenní program #nasenaplavka je zaměřen na místní obyvatele, tradice, rodiny s dětmi i budoucnost náplavek. Praha, 5. září 2018 – Svézt se na replice historického šífu, vyzkoušet si vlastnoručně výrobu modelu voru, debatovat o budoucnosti pražských náplavek nebo se inspirovat výstavami a ochutnat rybí speciality, to vše spojuje akce #nasenaplavka, kterou správce náplavek TRADE CENTRE PRAHA pořádá od 15. do 26. září v prostorách Rašínova i Hořejšího nábřeží.  

Cílem akce #nasenaplavka je propojit minulost, současnost a budoucnost pražských náplavek. Připravili jsme bohatý program, který tento unikátní prostor představí návštěvníkům z různých pohledů. Jsem rád, že můžeme spolupracovat se spolkem Vltavan Čechy, který je definicí tradic pražské náplavky. Za důležité také považuji, že během akce proběhne několik veřejných diskusí o budoucnosti náplavek. Na jednu z nich dorazí rakouská architektka Gabu Heindl, která pomáhala nastavit pravidla užívání veřejného prostoru Dunajského kanálu ve Vídni. Program ale myslí i na rodiny s dětmi, celá neděle 23. září je věnována právě jim, nebo na ekologickou udržitelnost pražských náplavek,říká zástupce pořádající společnosti TRADE CENTRE PRAHA a nový kurátor pražských náplavek Jiří Sulženko.

Program na Rašínově nábřeží bude díky spolupráci se spolkem Vltavan Čechy zaměřený na tradice. Kromě stavby voru a ukázky repliky šífu otevře Vltavan Čechy i výstavu o historii voroplavby. Spolku se vorařství podařilo zapsat jako kulturní památku na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR a diváci tak budou moci vidět živou národní kulturní památku. Požehnat stavbě šífu přijde pražský arcibiskup Dominik Duka, jeho křtu se pak zúčastní ministr dopravy Dan Ťok. Program na Rašínově nábřeží vyvrcholí v neděli 23. září celodenním programem s ukázkami řemesel, dílnami pro děti, ochutnávkami rybích specialit a tradičním staropražským hudebním doprovodem.

Program na Hořejším nábřeží se naopak bude věnovat současnosti a budoucnosti. 26. září navštíví debatu o využití náplavek rakouská architektka Gabu Heindl, která představila inovativní plán na využití veřejného prostoru vídeňského dunajského kanálu. Ten se před 6 lety potýkal s podobnými výzvami, jako pražské náplavky dnes. Centrum pro středoevropskou architekturu zároveň připraví malou výstavu o zajímavých evropských náplavkách a nábřežích a Nadace české architektury vystaví nominované projekty na Českou cenu pro architekturu.

Samostatným tématem je také ekologická udržitelnost provozu náplavek. V partnerství TRADE CENTRE PRAHA, Hl. m. Prahy, Farmářských trhů a Ministerstva životního prostředí ČR budou od 22. září na náplavce zavedeny vratné kelímky, propagovány budou i další varianty znovupoužitelných obalů. Některé z nich bude možné si na náplavce i zakoupit a vybavit se tak do budoucna. Akce je součástí rozsáhlé kampaně #dostbyloplastu.

 

Důležitou součástí akce #nasenaplavka jsou dvě veřejné debaty. Na Lodi Tajemství se 19. září téma zaměří na vazby mezi rezidenty, provozovateli akcí a správou náplavek, 26. září v kobce č. 15 na Hořejším nábřeží se i díky účasti rakouské architektky Gabu Heindl bude mluvit na obecnější téma související s územním plánováním a městským urbanismem se zaměřením na náplavky a nábřeží, a to jak v Praze, tak i v jiných evropských městech. 

 

Pro filmové nadšence je pak na 20. září do unikátního prostoru Divadla bratří Formanů – Deadtown na Smíchovské náplavce připravena projekce filmu Plavecký mariáš s přednáškou o historii vorařství a s debatou a komentářem pod vedením zástupce organizace Post Bellum.

 

Aktuální informace o programu a dění na akci #nasenaplavka budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách www.prazskenaplavky.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/prazskenaplavky. Akce #nasenaplavka se koná pod záštitou primátorky hl. m. Prahy Adriany Krnáčové.









Termíny