Den malých archeologů

Volný čas, Pro děti
Den plný aktivit pro rodiče s dětmi. Stanoviště pro děti, bohatý doprovodný program a občerstvení. Stanoviště pro malé archeology

Aktivity inspirovaná prací archeologů a jejich nálezy. Zkoušení tkaní na pravěkém stavu a mnoho dalších aktivit. 
10.00–17.00, v nízkoenergetickém domu a v okolí, poslední vstup na stanoviště v 16.00.

Doprovodný program

Krakonošův klobouk. Divadlo pro rodiče s dětmi
11.00 a  13.30, sál v nízkoenergetickém domu
Písničková, rodinná pohádka nás znovu přesvědčí o tom, že láska hory přenáší, překoná každé zlo a také všechny úklady. Divadelní soubor Osvětové besedy Velká Bystřice, z.s.

Živá archeologie

Během dne poprvé vyzkoušíme šachtovou pec  na výrobu železa. Přijďte nám pomoci  v průběhu dne připravovat dřevěné uhlí a drtit praženou železnou rudu, kterou budeme vkládat do šachtové pece. Kousek vedle v bronzařské výhni vyrobí archeolog Filip Šrámek dva bronzové odlitky stejnou cestou jako před 4000 lety. Použijeme k tomu hliněné pece, které vyrobili účastníci workshopů letos v květnu a červnu.

Beseda o pravěkém tkaní s ukázkou vertikálního stavu
10.30, učebna v nízkoenergetickém domu

Dílna výroby pravěké keramiky. 
10.30–15.30, učebna v nízkoenergetickém domu.
Přijďte si vyrobit jednoduchou keramiku, jaku lidé vyráběli v pravěku. Své výrobky si můžete odnést, ale také je u nás můžete zanechat vysoušet. Pokud je u nás necháte zveme vás také na akci Uspávání hory (13.října), kdy budeme keramiku vypalovat v pravěké hliněné peci a pokud se podaří budete si ji  moci odnést hotovou.

První bronzový odlitek provede archeolog Filip Šrámek.
12:00, u hliněných pecí

Druhý bronzový odlitek
14.30, u hliněných pecí

Vybírání železa
16.00, u hliněných pecí
Pokud s námi vydržíte do konce, budete moci sledovat jak kovář Jaroslav Němec otevírá pec, vybírá železný výtavek a hrubě ho opracovává. V případě špatného počasí se neuskuteční.

 

Vstup zdarma díky podpoře projektu Živá archeologie Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí Ministra životního prostředí.









Kontakty

www.slunakov.cz

Termíny