Výstava Actis Effector: podivuhodné světelné obrazy v Rotundě Květné zahrady

Výstava, Volný čas

Provokativní spojení barokních fresek a moderního umění jednadvacátého století vytvoří letos v létě v Rotundě Květné zahrady v Kroměříži německý výtvarník českého původu Stanislav Vajce. Je autorem podivuhodných obrazů, které jsou složené ze světelných bodů či panelů. Nedílnou součástí jeho uměleckých expozic je hudba či zvuk.

Výstava s tajemným názvem Actis Effector (Tvořeno světlem) naváže na úspěch obdobně koncipované výstavy Orbis Pictus, kterou v létě roku 2007 navštívilo více jak dvacet tisíc nadšených diváků. Interaktivní výstava Actis Effector potrvá od 5. června do 26. srpna 2012 v Rotundě Květné zahrady v Kroměříži.

Stanislav Vajce představuje nový směr soudobého umění, jehož prezentace je na české scéně neobvyklá. Narodil se v roce 1974 v Kroměříži a vyrůstal v  uměleckém prostředí. Oba rodiče jsou výtvarníci. Matka Eva Vajceová (nar. 1939) je textilní výtvarnice. Otec Stanislav Vajce (nar. 1934) je malíř. Rodina v roce 1987 emigrovala do Německa, kde jejich syn po dokončení základní školy absolvoval učiliště v Singen, obor práce s kovem, poté se vydal na odbornou školu se specializací mechanik leteckých strojů a dále na Vyšší odbornou školu v Mnichově - obor prostorová realizace. Vzdělání se zaměřením na umění si doplnil na Akademii výtvarného umění, obor sochařství a v mistrovské dílně v ateliéru prof. Stephana Hubera v Mnichově. Dva roky studoval v New Yorku u profesora Jamese Reinekinga. Vystavuje převážně v Mnichově, ale jeho putovní výstavy cestovaly po celé Evropě.

Kroměřížská výstava Actis Effector bude umístěna v nádherných prostorách Rotundy Květné zahrady s překrásnou freskovou výzdobou. Výstava je od počátku koncipována jako harmonie barokního interiéru rotundy a uměleckých objektů na bázi moderních technologií 21. století: LED panelů, LCD obrazovek, počítačem řízených objektů i zvukových instalací. Důležitým prvkem celé výstavy je citlivé zakomponování těchto technicky propracovaných artefaktů do prostoru i převážně interaktivní ráz vystavovaných artefaktů. „Lidé budou mít příležitost vlastním pohybem měnit světelnou atmosféru rotundy, mohou proměňovat obrazce na velkoplošných panelech a společně vytvářet a sledovat výstavu v mnoha akčních proměnách,“ uvedla Eva Nováková z kroměřížského Klubu UNESCO. Návštěvníci najdou uvnitř raně barokní rotundy ojedinělé ukázky nového druhu umění, které díky počítačové technologii pracuje se světlem a jeho barvami, s pohybem objektů v prostoru, s animačním oživením soch a také s výtvarnými symboly, jež přímo dokreslují význam tohoto místa zapsaného na Seznam památek UNESCO.

Výstava Actis Effector vzniká díky nadšení Klubu UNESCO Kroměříž a ve spolupráci města Kroměříže, NPÚ ÚOP Kroměříž a Arcibiskupského zámku v Kroměříži. Aktuální informace o výstavě budou zveřejňovány od dubna 2012 na www.unesco-kromeriz.cz, ikona Actis Effector. Podrobné informace o autorovi a jeho tvorbě na www.stanislav-vajce.de.









Termíny