Prostějovské muzeum hostí výstavu o historii nejstarší palírny Evropy

Výstava, Volný čas

Prostějovská Palírna U Zeleného stromu oslavila 4. července 2018 neuvěřitelných 500 let od svého založení. U této příležitosti hostí Muzeum a galerie v Prostějově výstavu o její dlouhé a pestré historii. Na výstavě návštěvníci prožijí příběh 500 let palírny v audio vizuální formě a ve vybraných dnech si mohou vyzkoušet namíchat alkoholické drinky stejně jako před mnoha staletími. „Navíc každý dospělý návštěvník obdrží speciální limitovanou edici kořalky se staletou tradicí,“ láká na prohlídku Boris Rajdl z Palírny U Zeleného stromu.

Ta se začala psát přesně 4. července roku 1518, kdy Vilém z Pernštejna a Helfštýna udělil právo várečné jednatřiceti majitelům domů města Prostějov. Není náhodou, že jedním z nich byl náš Hajný Jež ze Seloutek, který vlastnil dům U Zeleného stromu.

Díky uděleným výsadám se zvýšila laťka kvality a o Prostějově se plným právem začalo mluvit jako o městě s nejlepší kořalkou. Zatěžkávací zkouškou pro město Prostějov byl rok 1697, kdy vypukl nejničivější požár v historii a popelem lehla polovina města. Dům U Zeleného stromu však vyvázl bez škod.

Už na počátku 19. století, v roce 1810, produkovala Palírna U Zeleného stromu více než 11 000 hektolitrů a Prostějov se stal palírnickou jedničkou Moravy. V roce 1925 se palírna i dům U Zeleného stromu stali majetkem „Družstevního podniku hostinských“. Na začátku 2. světové války došlo ke spojení se svépomocným družstvem hostinských a o rok později dosahovaly tržby rekordních 13 milionů ročně.

Roku 1948 došlo ke znárodnění a přejmenování firmy na Starorežná Prostějov, což se však neodrazilo na kvalitě výrobků. Politické a společenské poměry v republice pomohly v roce 1992 i Starorežné Prostějov a podnik byl privatizován. V té době vyráběla firma úctyhodných 60 druhů lihovin v produkci 13 milionů litrů.

Palírna U Zeleného stromu a.s. má ojedinělou historii a aktuálně je 2. největším výrobcem lihovin v České republice. Zároveň je největším ryze českým výrobcem. Na výstavě jsou k zhlédnutí nástroje, které se v Palírně U Zeleného stromu vyskytují a také si na panelech přečíst kompletní historii.

Výstavu lze zhlédnout v prostějovském muzeu na nám. T. G. Masaryka 2 až do 16. září 2018.









Termíny