O společnosti dnešní doby si budeme povídat s Erikem Taberym

Volný čas

Sobota 21.7. ve 12-14 hodin – Erik Tabery: Opuštěná společnost; DŮM KNIHY KNIHCENTRUM.cz.

Erik Tabery je šéfredaktorem týdeníku Respekt. Píše zejména politické komentáře. V roce 2003 obdržel za komentáře cenu Novinářská křepelka pro žurnalisty do 33 let. V únoru 2009 pak získal Cenu Ferdinanda Peroutky a o dva roky později i Novinářskou cenu. Je také autorem několika knih, za tu poslední jménem Opuštěná společnost získal ocenění Magnesia Litera Kniha roku.

Opuštěná společnost

Žijeme v době, kdy jeden lživý příspěvek na Twitteru či Facebooku má větší dosah než systematická práce investigativních novinářů. Posilují populisté, kteří sbírají body kritikou establishmentu, i když sami mají z vlastního elitního postavení dlouhodobý prospěch. Výdobytky demokracie jako svoboda slova či nezávislost médií jsou necelých třicet let po listopadu 1989 zpochybňovány. Šéfredaktor týdeníku Respekt popisuje dobrodružnou českou cestu od vzniku republiky po současnost a zasazuje dnešní politické a společenské události do historického a evropského kontextu. Je to svým způsobem rozmluva s minulostí o naší budoucnosti, v níž myšlenkový rámec dávají autorovi úvahy K. H. Borovského, H. G. Schauera, T. G. Masaryka, Ferdinanda Peroutky, Václava Černého, Jana Patočky, Erazima Koháka či Václava Havla. S odkazem na velké kritické duchy demokratické tradice Tabery jasně ukazuje, že rizikům přítomnosti se nejlépe čelí nikoliv panikou, ale chladnou hlavou a rozhodností.

DŮM KNIHY KNIHCENTRUM.cz se účastní mezinárodního diskuzního fóra Meltingpot v rámci Colours of Ostrava jako jediná externí scéna. Po dobu konání festivalu nabízíme řadu besed s českými i zahraničními hosty. Všichni návštěvníci Meltingpotu, kteří se prokáží identifikačním náramkem Colours of Ostrava, mohou využít slevu ve výši 20 % na veškerý sortiment Domu knihy včetně kavárny.

Ostatním návštěvníkům besedy nabízíme 20% slevu na vybraný titul uvedeného autora, platnou v den události. Sleva vám bude odečtena na pokladně při nákupu na prodejně v DOMĚ KNIHY Knihcentrum.cz. Nevztahuje se na nákup v e-shopu. 

Rezervujte si místo na webových stránkách www.knihcentrum-ostrava.cz/rezervace. Upozornění – 15 minut před začátkem akce rezervace propadají, dostavte se prosím včas! 

 

Besedy se zahraničními autory budou tlumočit překladatelé z jazykové školy 1st English, kde se angličtina vyučuje už od roku 2009.
Informace o akcích v DOMĚ KNIHY naleznete také v mobilní aplikaci Moje Ostrava, kterou lze zdarma stáhnout pro Android i iOS. 









Termíny