Nejen o životě si budeme povídat s Jiřím Drahošem

Volný čas

Čtvrtek 19.7. v 14-16 hodin – Jiří Drahoš: Věda života; DŮM KNIHY KNIHCENTRUM.cz

Jiří Drahoš byl v roce 2003 jmenován profesorem v oboru chemického inženýrství, o dva roky později byl zvolen místopředsedou a v roce 2009 předsedou Akademie věd ČR. V roce 2012 mu prezident Václav Klaus udělil Medaili prvního stupně za zásluhy o stát v oblasti vědy. Je spoluautorem řady patentů, mimo jiné na recyklaci odpadního plastu nebo vysoušení papírového materiálu. V roce 2018 kandidoval ve volbách na úřad prezidenta republiky. 

Jiří Drahoš

Narodil jsem se ve slezském Jablunkově 20. února 1949. Po absolvování oboru fyzikální chemie na VŠCHT v Praze v roce 1972 jsem nastoupil do Ústavu teoretických základů chemické techniky ČSAV. Po listopadu 1989 jsem působil na několika manažerských pozicích, mimo jiné jako předseda ústavních odborů, zástupce ředitele a posléze ředitel Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR. V roce 2003 jsem byl jmenován profesorem v oboru chemického inženýrství, o dva roky později jsem byl zvolen místopředsedou a v roce 2009 předsedou Akademie věd ČR. Jsem spoluautorem řady patentů, mimo jiné na recyklaci odpadního plastu nebo vysoušení papírového materiálu. S manželkou Evou máme dvě dcery. Mezi mé koníčky patří hudba, mám rád operu i klasickou hudbu, jsem ale také velkým fanouškem blues-rockové vlny z přelomu 60. a 70. let (skupiny Cream, Blind Faith, Yardbirds, Ten Years After či Jethro Tull, muzikanti jako John Mayall nebo Jeff Beck, hudba na festivalu Woodstock atd.). K dalším zálibám patří chataření (včetně vlastnoruční dostavby chaty) a práce na zahradě.

Věda života

Kniha rozhovorů s profesorem Jiřím Drahošem přináší cenné poselství o druhé polovině 20. století, prožité v prostředí české vědy. Profesor Drahoš hovoří otevřeně o svém dětství v Jablunkově, o studiu chemie v Praze a o své vědecké kariéře, která vyvrcholila v posledních osmi letech funkcí předsedy Akademie věd České republiky. Srozumitelným způsobem představí obor chemického inženýrství a rovněž fungování AV ČR. Během vyprávění se dotkne také světa hudby, kterého se účastní nejen jako posluchač, ale i jako sborový zpěvák.

DŮM KNIHY KNIHCENTRUM.cz se účastní mezinárodního diskuzního fóra Meltingpot v rámci Colours of Ostrava jako jediná externí scéna. Po dobu konání festivalu nabízíme řadu besed s českými i zahraničními hosty. Všichni návštěvníci Meltingpotu, kteří se prokáží identifikačním náramkem Colours of Ostrava, mohou využít slevu ve výši 20 % na veškerý sortiment Domu knihy včetně kavárny.

Ostatním návštěvníkům besedy nabízíme 20% slevu na vybraný titul uvedeného autora, platnou v den události. Sleva vám bude odečtena na pokladně při nákupu na prodejně v DOMĚ KNIHY Knihcentrum.cz. Nevztahuje se na nákup v e-shopu. 

Rezervujte si místo na webových stránkách www.knihcentrum-ostrava.cz/rezervace. Upozornění – 15 minut před začátkem akce rezervace propadají, dostavte se prosím včas! 

Besedy se zahraničními autory budou tlumočit překladatelé z jazykové školy 1st English, kde se angličtina vyučuje už od roku 2009.
Informace o akcích v DOMĚ KNIHY naleznete také v mobilní aplikaci Moje Ostrava, kterou lze zdarma stáhnout pro Android i iOS. 

 

 









Termíny