Anglické úterky pro expaty na Dlabačově

Film

V červenci uvádí každé úterý Kino Dlabačov neanglicky mluvený zahraniční film pro expaty s anglickými titulky. Jedná se o snímky oceněné na festivalech nebo velice kladně hodnocené kritikou. V Čechách je můžete vidět pouze ve vybraných kinech, a to jenom s českými titulky, proto cizincům, kteří u nás dlouhodobě žijí, nabízí Kino Dlabačov jedinečnou příležitost shlédnout filmy s anglickými titulky za speciální cenu 80 Kč.

 

„Čeští distributoři mají k dispozici nepřeberné množství fantastických zahraničních neanglicky mluvených filmů, které neuvádějí v míře, jakou by si zasloužily,“ uvádí Kristina Charvátová z Kina Dlabačov. „Mnoho z nich putuje na české filmové festivaly anebo do klubových artových kin, kde je často přehlédneme,“ dodává Kristina Charvátová.

 

Kino Dlabačov si vybralo na července cizojazyčné filmy, které nasbíraly řadu ocenění. Jedná se o animovaný snímek Teheránská tabu, francouzské drama 120 BPM, které získalo čtyři mezinárodní ceny, včetně Grand Prix v Cannes. Dále je to ruský snímek Nemilovaní, který byl oceněn porotou v Cannes a maďarský film O těle a duši nominovaný na cenu Akademie za nejlepší cizojazyčný film, a který vyhrál cenu FIPRESCI a Zlatého Medvěda v Berlíně.

 

Tehran Taboo (Teheránská tabu)

Tehran Taboo je animovaným snímkem íránského režiséra žijícího v Německu, který se se svým příběhem přesouvá do Teheránu. Silné německo-rakouské drama vás vtáhne do světa tří mladých žen a jednoho muzikanta, kteří mají touhy jako jiní mladí lidé po celém světě, jen s tím rozdílem, že žijí v zemi s přísnými náboženskými předsudky a pravidly. Rockové koncerty, nemanželský sex nebo alkohol patří k mnoha zapovězeným požitkům, stíhaným tvrdými tresty. Tato realita nahrává druhému světu, kde je možné ohýbat pravidla, pakliže máte moc a peníze. Neotřelá forma filmu formou rotoskopie nabízí silný zážitek z kruté íránské atmosféry a cesty mladé generace za štěstím a svobodou.

 

Jazyk: perština

Kdy: 10. 07. 2018 21:00

 

 

120 BPM (120 BPM)

Jsou raná devadesátá léta. AIDS si už deset let vybírá kruté oběti na životech, přesto aktivisté z pařížské pobočky hnutí ACT UP bojují s nezájmem veřejnosti, otupělostí vlád a machinacemi farmaceutických firem. Nováček ve skupině, Nathan, se seznamuje s radikálem hnutí Seanem, jehož politický boj je zároveň bojem o vlastní život. Sean je HIV pozitivní a jeho čas se krátí. Francouzské drama plné autentických dialogů, syrových emocí, nahoty, a především politiky vás působivým způsobem zatáhne do této problematiky.

 

Jazyk: francouzština

Kdy: 17. 07. 2018 21:00

 

LOVELESS (Nemilovaní)

Další filmový zážitek vás tentokrát přenese do Ruska. Žeňa a Boris, pár, který prochází dramatickým rozvodem, se musí opět spojit, aby nalezl svého syna. Oba mají již své vlastní životy, a kromě prodeje bytu a dvanáctiletého syna Aljoši, je již nic nepojí. K malému chlapci ovšem necítí náklonnost ani jeden z nich, protože jim připomíná vlastní selhání. Až s jeho náhlým zmizením poznají rodiče pocit prázdnoty a absenci vlastních emocí. Mimo hledání svého syna, tak začínají pátrat i po příčině vlastní bezcitnosti. Drama, ač téměř bez emocí, je velice emotivním zážitkem.

 

Jazyk: ruština

Kdy: 24. 07. 2018 21:00

 

On Body and Soul (O těle a duši)

Endre a Mária, jsou spolupracovníci z jatek, které spojí stejné sny -  setkávají se v lese jako jeleni a zamilují se. V reálném životě mezi nimi stojí obtížné zdravotní překážky, i přesto se ale rozhodnou jít svým snům naproti. Endre je starším finančním ředitelem s tělesným handicapem a Mária, pracující jako kvalitářka masa, v soukromém životě trpí nepřekonatelným strachem z tělesného i citového kontaktu. Odvahu jim dodávají sny, ve kterých se setkávají jako jelen a laň uprostřed zasněženého lesa. Maďarská romance s dramatickými prvky i černou komedií vás svým pojetím vytrhne z všedních dnů.

 

Jazyk: maďarština

Kdy: 31. 07. 2018 21:00

 

 

Bližší informace o programu naleznete na www.dlabacov.cz nebo na facebooku.

Cena za jednotlivé filmy je 80 Kč. A všechny snímky jsou uvedeny s anglickými titulky.

 

Kde?

Kino Dlabačov sídlí hned vedle OREA Hotelu Pyramida, který je nejlépe dostupný tramvají č. 22, 23, 25 a 97 a autobusem 143 a 194 (zastávka Malovanka) nebo autobusem 149 (zastávka Pod Královkou).









Termíny