ZEAL & ARDOR

Hudba
Legendou se Zeal & Ardor stali poté, co loni vystoupili v kostele na festivalu v Roadburnu, kde jim během jejich padesátiminutového vystoupení dvakrát vypadl zvuk a na výzvu Manuela Gagneux je v mrazivé skladbe jejich průlomového alba Devil Is Fine doprovodilo publikum. V Praze sice nevystoupí ve svatostánku, ale ve Futurum Music Baru, i tak si ale fanoušci originální hudby přidou 17. listopadu na své.

V Roadburnu se tehdy za střídání bluesového hlasu frontmana a hlasy několika stovek hrdel publika zrodilo cosi velkého a působivého. Kombinace amerických spirituálů, vězeňských písní, blues a satanského black metalu spojila Skandinávii s deltou amerického jihu. Rouhavé zlo Severu s krví potřísněnou historií Jihu. V roce 2016 švýcarský label Radicalis Records nabídl kapele možnost vydat jejich debutové album Devil Is Fine a od toho okamžiku černá hvězda projektu jen stoupala.

Gagneux se narodil švýcarskému otci a černé Američance, takže příliš nezapadá do typického profilu black metalového muzikanta. Gagneux a jeho skupina vystoupili na festivalech v Readingu a Leedsu, v USA debutovali na Psycho Las Vegas festivalu 2017 a pak vystoupili na několika koncertech včetně jednoho v newyorské svatyni heavy metalu Saint Vitus.

Mezitím se Gagneuxovi podařilo dokončit druhé album Stranger Fruit. “Složil jsem všechny skladby, ale s kytarami mi pomohl producent Zebo Adam. Dalším a jediným hudebníkem na albu je Marco von Almen, který s kapelou bubnuje naživo. Kurt Ballou desku míchal a udělal to nádherně.“ Stranger Fruit je mistrovskou směsí temného Delta blues, působivého gospelu a ledového zčernalého metalu. Na Stranger Fruit Zeal & Ardor našli svou duši.








Termíny