Agu (PL/IRL), Wolf Lost In The Poem, Archívny chlapec (SK)

Hudba, acoustic
Tři podoby nálepky songwriter. Křehké i zamyšlené písně, něžná poetika a nové významy pojmu "folk".

AGU:
Zpěvačka a originální kytaristka. Narozená v Polsku, později žila deset let v Praze, a od roku 2016 je usazená v irském Galway. Nabídne rozestlané měkké polštářky písní na pomezí folku, ambientu, indie-popu a world music. Zahraje zasněné novinky z připravovaného druhého alba, a doprovodí ji irský kolega Tony Higgins.
http://www.sin.ie/2018/04/18/from-gdynia-to-galway-sin-meets-singer-songwriter-agu/

ARCHÍVNY CHLAPEC:
Slovenský písničkář, křehký vypravěč a milovník Marka Kozeleka. Po druhé desce a hraní s kapelou se vrátil k sólové podobě. Jeho písničky už od začátku zaskočí naléhavostí, s jakou melancholicky-fatalistickým hlasem prezentuje svoje vidění světa. Popisuje všednost okolního dění s citem pro detaily a schopností najít a zdůraznit to podstatné. Archívny Chlapec přináší moderní písničkářství, osobní a sugestivní výpověď, uvěřitelnost, ale i lyrickou hravost. “Cítim sa ako malé dieťa, ktoré objavuje svet okolo seba. Som hudbou absolútne fascinovaný a pohltený.”
https://hudba.zoznam.sk/recenzie/07-06-2017-archivny-chlapec-dozrieva-v-jedneho-z-najlepsich-slovenskych-pesnickarov/


WOLF LOST IN THE POEM:
Katarze z četby i zaujetí osudy ženských básnířek vedly moravského písničkáře k vlastním písním-příběhům věnovaných právě těmto ženám. Tedy Emily Dickinson, Anně Barkovové, Justyně Bargielské, Claře Janés, Marceline Desbordes-Valmorm, Marině Cvetajevové a dalším. Své okouzlení básnířkami přetavil do originálních textů s vyzrálým kytarovým doprovodem nepostrádajícím silné melodie, vášnivost i citlivost. Poezie v hudbě a hudba v poezii.
https://hudba.proglas.cz/noklasik/folk/wolf-lost-in-the-poem-album-roku-2017/








Termíny