Filmové návraty na Dlabačově

Film

V rámci sekce filmové návraty zařadilo kino Dlabačov na svůj program filmové perličky z roku 1969: Postava k podpírání & Případ pro začínajícího kata. Dva příběhy od českých režisérů tzv. české nové vlny 60. let 20. století Jan Schmidta a Pavla Juráčka budete moci navštívit 25. června.  

Postava k podpírání

Režie: Jan Schmidt, Pavel Juráček

První ze snímků, Postava k podpírání, je alegorický film, který burcujícím způsobem ukazuje lidskou společnost, která je posedlá řádem. Příběh popisuje muže, který si vypůjčil kočku a na druhý den se jí pokouší usilovně vrátit, ale půjčovna není k nalezení. Kafkovsky zde režisér popisuje absurdní situaci, kdy muž s kočkou v tašce kráčí bludištěm chodeb, čekáren a kanceláří, a nakonec je přinucen si na své břímě zvyknout.

Případ pro začínajícího kata

Režie: Pavel Juráček

Tento druhý snímek v rámci večera filmových návratů je originální směsí absurdity, černého humoru a satiry. Hlavní postava Gulliver se dostane do tajemného kraje, kde zjistí, že jeho hlavní město se vznáší ve vzduchu, aniž by to jeho obyvatelé věděli. Gulliver se snaží všem vypovědět pravdu. Tamní obyvatelé se však brání připustit fakt, že žijí v klamu, toto odhalení jim bere ideály. Tento snímek vynikajícího a předčasně zesnulého filmaře narazil po svém uvedení na nevoli normalizačního režimu a na dlouhá léta skončil v trezoru.   

Kdy? Pondělí 25. 6. 19:00

Cena: 100 Kč

Kino Dlabačov přináší nejenom filmové novinky, ale právě takové filmové návraty, které jsou skvostem československého filmu. Kino sídlí hned vedle OREA Hotelu Pyramida, který je nejlépe dostupný tramvají č. 22, 23, 25 a 97 a autobusem 143 a 194 (zastávka Malovanka) nebo autobusem 149 (zastávka Pod Královkou).









Termíny