Křehkost okamžiku

Výstava

Akademická malířka Brigita Vyhnalová Krumphanzlová ve svých malbách kombinuje často několik různých malířských technik. Díky tomu vznikají  originální umělecká  díla, která ocení jak milovníci umění klasického, tak i užitého. Její tvorbu, především s tematikou vody, Prahy, ale i autorčina oblíbeného Švýcarska, si můžete prohlédnout v Prague Gallery – Art of Bathrooms od 21. června 2018 až do konce července letošního roku. 21. června v 18:00 hodin také proběhne vernisáž výstavy, které se osobně zúčastní i autorka.

Obrazy, které budou vystaveny v Prague Gallery, představují průřez Brigitinou tvorbou. Díla zachycují jak pražské scenérie, tak místa, která navštívila malířka během svého dlouholetého pobytu ve Švýcarsku. Propojovací linkou je pak voda a její tematika, která se prolíná napříč malbami. Umělkyně také kombinuje různé techniky malby a propojuje je například se světelným podkresem, čímž vznikají  impozantní díla, která najdou uplatnění jak v galeriích, tak v domácích interiérech. Hlavním inspiračním zdrojem je pro Brigitu Krumphanzlovou příroda. Snaží se o zachycení atmosféry a vyjádření osobního prožitku. V technice malby na hedvábí našla zalíbení, protože tento materiál umožňuje pracovat s jemnými barevnými přechody a umocňuje zářivost barev.

Akademická malířka Brigita Vyhnalová Krumphanzlová vystudovala textilní výtvarnictví na pražské UMPRUM. Během studia získala řadu ocenění, například cenu rektora nebo cenu Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Podle jejích textilních návrhů byly realizovány v rámci asistentské stáže na VŠUP uniformy pro letušky ČSA. Po studiu spolupracovala se švýcarskými textilními firmami. Nejen ve Švýcarsku, ale i v Itálii pak vyučovala výtvarné techniky. Věnovala se ručnímu tkaní tapiserií, malbě obrazů, tvorbě oděvů a bytových doplňků. Již více než 15 let spolupracuje s knížecí rodinou Lobkowiczů a její obrazy jsou k vidění v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě nebo na zámku Nelahozeves.

V současnosti se zabývá volnou i užitou tvorbou, pracuje především s technikami malby na hedvábí. Spolupracuje s hudebními festivaly Podblanický hudební podzim a Dvořákova Nelahozeves. Svá díla vystavuje v Čechách i v zahraničí, například v USA, Japonsku, Francii nebo Německu a dalších zemích. Díla z jejího atelieru byla použita jako dárky pro významné osobnosti jako jsou Barack Obama, vévodkyně z Kentu, David Cameron, Josef Suk, Pavel Šporcl, Arnošt Lustig, Eva Pilarová a další.









Termíny