Výstava „PROSTUPY“ MIROSLAVY KUPČÍKOVÉ

Výstava, Volný čas

Zlín – Mladá zlínská umělkyně Miroslava Kupčíková vystavuje své práce v prostorách Galerie Optiky Zlín. Expozice nese název „Prostupy“ a zahrnuje objekty ze skla, pryže či pryskyřice a jejich vzájemného propojování. K vidění je od 21. května do 18. srpna a je také součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu.

 Díla z let 2013-2017, ale i zcela nová, připravená speciálně pro tuto výstavu, prezentují tvorbu sklářské designérky Miroslavy Kupčíkové. Talentovaná umělkyně v nich propojuje odlišné formy a dává tak vzniknout novým a nečekaným tvarům. Experimentuje se sklem, například do něj přímo ve sklářské huti přenáší vzduch z duše, čímž se tento „Dech duše“ proměňuje, a roste v nový objekt.

 „Ohýbání, prořezávání, napínání nebo vypouštění vzduchu dává vyniknout novotvarům, které svou variabilností odrážejí unikátní vlastnosti a jsou na hraně vzájemné únosnosti. V určitém místě se objeví něco nového, nečekaného a vnímání prostoru se tím mění, je narušený stereotyp našeho vnímání. Pohrává si s myšlenkou významu a tvaru gumové duše v prostoru,“ přiblížil tvůrčí přístup autorky kurátor výstavy Leoš Lang.

 Výstava „Prostupy“ je přístupná v prostorách provozovny Optika Zlín – Zdeněk Mezírka od 21. května do 18. srpna, vždy po celou její otevírací dobu, tj. od pondělí do pátku od 8:00 do 18:00 hodin a v sobotu od 8:00 do 12:00 hodin.

 Více na www.zlinfest.cz a http://kupcikovamiroslava.wixsite.com/work

 O autorce:

Miroslava Kupčíková je českou výtvarnicí a sklářkou. Vystudovala Střední školu uměleckoprůmyslovou v Uherském Hradišti a Design skla na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, Fakultě multimediálních komunikací, kde nyní pokračuje v doktorském studiu. Pracuje jako vedoucí a kurátorka v Galerii Václava Chada ve Zlíně.

Své práce vystavuje na samostatných i skupinových výstavách v České republice i v zahraničí. V roce 2014 získala první místo za návrh výroční lahve pro Pilsner Urquell, která byla následně realizována. V roce 2017 obdržela cenu ECFA Award 2017 za nejlepší film pro děti a mládež do 16 let. Je autorkou ceny udělované organizátory Zlín Film Festivalu za nejlepší studentský film - Cena za TOP film Zlínského psa.

 

 








Termíny