Výstava kreseb Opice Petra Nikla na zlínském zámku

Výstava, Volný čas

Opice, známé ze znělky i plakátů Zlín Film Festivalu, jejichž autorem je zlínský rodák Petr Nikl, představuje Galerie Václava Chada na zámku ve Zlíně. Hravou výstavu, která je součástí doprovodného programu festivalu, zahájí slavnostní vernisáž ve čtvrtek 24. května v 17 hodin. Výstava je pak přístupná až do 26. srpna. Po dobu trvání festivalu bude mít rozšířenou otevírací dobu.

S malou výsečí díla umělce Petra Nikla se mohou od května setkat návštěvníci zlínské Galerie Václava Chada. Petr Nikl, muž mnoha tvůrčích profesí, je malířem, grafikem a výtvarníkem, ale také autorem koncepcí výstav, ilustrátorem a autorem knih, hudebníkem, scénografem, hercem či performerem. Již druhým rokem se s jeho tvorbou setkávají návštěvníci Zlín Film Festivalu – je autorem kreseb opic, ze kterých vychází festivalový vizuál. A právě tyto opice v nejrůznějších podobách, výrazech a pozicích, jsou tématem výstavy na zlínském zámku.

Kresby opic, které jsou na výstavě k vidění, se dočkaly také knižního zpracování. Kniha „Jinotaje opic“ sklidila úspěch u čtenářů i u odborné kritiky. V roce 2017 byla nominována na cenu CZECH GRAND DESIGN 2017 a v roce 2018 získala ocenění Zlatá stuha, udělované nejlepším tvůrcům literatury pro děti a mládež.

 Výstava „Opice“ Petra Nikla je součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu a v době jeho konání (25. května – 2. června) je přístupná v Galerii Václava Chada ve 3. nadzemním podlaží zlínského zámku denně od 10:00 do 18:00 hodin. Po skončení festivalu bude přesunuta o poschodí níž do prostor výstavy Orbis Pictus Play a bude otevřena od úterý do pátku od 14:00 do 17:00 hodin, v sobotu od 10:00 do 17:00 a v neděli od 14:00 do 17:00 hodin.

Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz.









Termíny