Gurmán festival nabídne opravdový gastronomický zážitek

Výstava, Volný čas, Turistika

Přes 20 restaurací, 15 pivovarů, zahájení chřestové sezony, kuchařské a barmanské exhibice, ochutnávky výjimečných vín, cizokrajné kuchyně, soutěže vpřípravě kávy i farmářský trh chystají letos organizátoři druhého ročníku festivalu Gurmán, který proběhne první květnový víkend (30/4 - 1/5) ve Festivalparku vHradci Králové.

 

Hlavním tématem festivalu zůstává dobré jídlo a kvalitní pivo. Návštěvníci se mohou těšit na degustační porce vybraných regionálních restaurací, mezi kterými nebudou chybět vítězové loňského ročníku - restaurace Řeznictví Uhlíř Jaroměř a ani několik dalších slibných gastronomických objevů. Ve spolupráci sMakrem připravujeme návštěvnickou soutěž vloupání chřestu a zahájení chřestové sezony. Na své si přijdou i milovníci masa, pro které budou mistři grilování ČR připravovat lahodné steaky ze 40 dní uzrálého českého hovězího. Pro kuchaře, barmany a číšníky, kteří přijdou včistém profesním úboru, je vstupné na festival zdarma.

Přirozeně nebudou chybět ani kuchařské exhibice, o které byl při loňském ročníku Gurmán festivalu obrovský divácký zájem. Návštěvníci se mohou těšit na tipy a triky od nejlepších českých šéfkuchařů, jako je Jan Punčochář (Restaurant Le Terrior), Roman Paulus (šéfkuchař hotelu Alcron a Kuchař roku 2009/10), Radek Šubrt (restaurant Amade), Mirek Kalina (Kuchařská pohotovost), Václav Frič (PRAKUL), Petr Stádník (Makro), Marek Svoboda (Nowaco). Nebude chybět ani neúnavný propagátor kvalitní stravy a zakladatel PRAKULu Roman Vaněk ze známé show Na Nože, který diváky pobaví přednáškou o nešvarech a zlozvycích v restauracích. Letošní novinkou bude dražba mistrovsky připravených pokrmů, jejíž výtěžek poputuje na dobročinné účely.

„Chceme lidem představit naše špičkové kuchaře, kteří by měli konečně vyjít zanonymity svých kuchyní a stanout vcentru pozornosti, kam po právu náleží. Je na čase vlidech zbořit vžité představy, že kuchař je umaštěný a tupý tvor pohybující se vkuchyni. Vzahraničí jsou nejlepší kuchaři lidmi zbožňováni a médii hýčkáni stejně jako hvězdy show byznysu, snímž má kuchařské řemeslo mnoho společného." říká Ivan Vodochodský, který se na organizaci festivalu podílí. „Proto jsem šťasten, že na letošní Gurmán festival přijal pozvání můj kamarád a učitel, první a zatím jediný český držitel nejvyššího kuchařského ocenění - michelinské hvězdičky, šéfkuchař Pavel Pospíšil, který má svůj skvělý restaurant Pospisil´s Krone vněmeckém Bühlu. Pavel vloni přiletěl i se svým týmem soukromým letadlem festival pozdravit, lidé ho nadšeně uvítali, on si dal pár ochutnávek a spříslibem, že se tu příští rok ukáže, zase odletěl. No a své slovo splnil."usmívá se Vodochodský.

Zapíjet se bude vybranými pivy znabídky patnáctky pivovarů, kdispozici budou piva světlá i tmavá, vydatná i lehká, silná i nealkoholická, ovocná, speciální, kvasnicová..., zkrátka každý pivovar přijde stím nejlepším, co vaří. Festivalová menu jednotlivých podniků se již připravují a na webových stránkách festivalu (www.gurmanfestival.cz) budou vprůběhu dubna postupně zveřejňovány.

 

Vrámci doprovodného programu se opět představí nejlepší baristé a soutěž Barista Open, kterou doprovodí nejrůznější přednášky o přípravě kávy, její kvalitě a působení na zdraví. „Káva letos dostane ještě více prostoru než minulý rok, stejně tak tomu bude u vína, kterému věnujeme celý hangár. Jednou z dalších novinek, která zpestří letošní nabídku, bude Svět na talíři, perličky zcizokrajných kuchyní, kterým poprvé věnujeme vlastní prostor. Zajímavá bude sobotní prezentace partnerského slovinského Novego mesta, kde ochutnáme speciality jako víno Cviček nebo pražen krompir, což jsou pečené brambory." říká Ivan Vodochodský. Návštěvníci mohou načerpat inspiraci při sledování filmů sgastronomickou tématikou, které byly oceněny na Mezinárodním festivalu gastronomických filmů a pořadů Znojemský Hrozen. Děti se mohou vyřádit vhlídaném dětském koutku plném kreativních dětských her.









Termíny