Velikonoční trhy...znáte trmickou makovou mušli?

Volný čas

Velikonoční trhy, ochutnávka trmické makové mušle





Účinkují

Proslulá maková mušle nebo-li „Mohnmuschel", výtečná sladkost, za kterou se do Trmic sjížděli mlsouni ze širokého okolí už v19. století. Tamní historické velikonoční trhy se tak postupně staly především přehlídkou makových mušlí, a tak je místní podle tohoto pečiva nakonec i přejmenovali na „Mohnmuschelmarkt". Makovou mušli tvoří placka zkynutého těsta plněná hroudou máku. Je vydatně potřená vejcem a posypaná cukrem, aby se návštěvníkům trhů sbíhaly sliny. Původ této speciality poodhalují záznamy vmístní kronice, která datuje zrození makového pamlsku na rok 1836, kdy se z tovaryšské cesty vrátil domů pekař Wenzel Schindler. Krátce na to se na velikonočním trhu pochlubil, co se vcizině naučil. Zjaké země pekař Schindler netradiční recept na sever přivezl, není známo.





Termíny