Letní malírský plenér - spojení malování, jógy a přednášek v krásné přírodě u řeky Sázavy

Výstava, Volný čas, Kurzy, vzdělání, konference

"Jste trochu unavení, bez inspirace a nových podnětů? Rádi byste někame "vypadli"?
Láká Vás malovat a kreslit přímo v přírodě? Rádi byste si užili příjemný čas naplněný malováním, malováním a zase malováním?
Odhoďte na chvíli své každodenní starosti a pojďte se s námi pustit do příjemné práce!"

 

Letní výtvarná dílna - "malířský plenér" - nás zavede krok za krokem po cestě k realizaci Vámi vysněného obrazu. V rámci malířského plenéru se seznámíme se základními výtvarnými technikami (kresba tužkou, uhlem, rudkou, pastelem). Jednotlivé techniky podrobně probereme a na praktických příkladech si ukážeme výhody jednotlivých materiálů, podkladů a postupů kresby. Postupně přejdeme přes lavírovanou kresbu a akvarel k malbě (olejovými nebo akrylovými barvami na plátno). Nevyhneme se ani složitějším úkolům jako napínání a příprava malířského  plátna, seznámíme se s termíny jako kompozice obrazu, perspektiva, prostor, teorie barev. Seznámíme se s podmalbami a lazurní malbou, vyzkoušíme si malbu ala prima.

Tématem bude krajina, cílem bude praktickými kroky dojít ke schopnosti zobrazit viděné, naučit se dívat. Malířský kurz bude probíhat přímo v plenéru, nebo v místním ateliéru (podle počasí a nálady). Kurz vedou zkušení lektoři - akademičtí malíři.

  • Kde? Sázava, Centrum Amudarja
  • Co je zahrnuto v ceně? výukový program vedený zkušenými lektory ateliéru Malování kreslení, možnost stálé individuální konzultace v průběhu plenéru
  • Co není zahrnuto? doprava, stravování (k dispozici je kuchyňka), výtvarné pomůcky



Po zahájení malířského plenéru, seznámení s lektory nás čeká přednáška o malbě a kresbě v krajině, povíme si o důležitosti volby tématu, projdeme si okolí, zkusíme skicou či fotografií najít témata. Večer nás čeká přednáška o technologii malby a kresby, napínání a příprava plátna. Do dalšího dne po ranní rozcvičce vstoupíme kresbou - čeká nás téma kresebné techniky, perspektiva, stínování.  Poté skočíme na akvarel (teorie barev, malířské podklady a techniky, názorné ukázky) a večer strávíme příjemně přednáškou o malířství a krajinomalbě. Další den budeme věnovat "usilovné práci" malbou v plenéru a s průběžnými konzultacemi. Na závěr nás čekají závěrečné konzultace a společná výstava.

 

V průběhu plenéru Vám budou kdykoli k dispozici naši lektoři, budeme Vám konzultovat Vaši práci a odpovídat na Vaše otázky. Individuální úprava programu je možná a vždy budeme ctít Váš vlastní rytmus a čas k malování. Cílem je užít si příjemně čas malování, odchodit starosti a věnovat se své zálibě a koníčku se skupinou podobných lidí, pro které je také malování vášní.

 

Program bude doplněn o "teoretické" přednášky o malířství, malbě a kresbě, malování, o výtvarných technologiích...

 

Lektorka a instruktorka jógy povede na plenéru hodiny jógy. Seznámíme se se základními typy tohoto cvičení, příjemně se prohýbeme a odpočineme. Jóga je krásný způsob, jak najít klid nejen pro malování ale i pro život. Pokud máte chuť prohýbat si před malováním tělo a zklidnit duši, jsou tyto "rozcvičky" přesně tím, co Vám rozzáří den a vytvoří úsměv na tváři :-)

Účast na všech částech programu je dobrovolná, prostě celý plenér budete dělat jen to, na co v danou chvíli budete mít chuť :-)

 

Doporučené výtvarné pomůcky:

Vezměte vše, co doma máte, čím rádi malujete či kreslíte i třeba to, co jste nikdy nepoužili. My Vám se vším poradíme a starší tubičky rozmalujeme! Budou se Vám hodit také tyto pomůcky:

  • tužky, plastická guma, skicák (akvarelový papír nebo klasické čtvrtky)
  • sada kříd či pastelů (suché či mastné křídy)
  • tuš a perko
  • tvrdé desky formátu A3 nebo A2
  • tempery nebo akrylové barvy
  • sada olejových barev, terpenýn (pokud budete chtít malovat olejem)
  • akvarelové barvy (nebo vodovky)
  • štětce (ploché a kulaté, zhruba 10ks)
  • paleta (nebo kus "něčeho", na co se dají nanést barvy)
  • nádoba na vodu (sklenice, uřízlá pet láhev)
  • skládací rybářská židlička (pokud preferujete při malování sedět)
  • malířské plátno a rámy (vše vezmete také z ateliéru, tedy bude možné si dle potřeby zakoupit za příznivé ceny přímo na místě)

 

 









Termíny