Česká radost na Dlabačově

Film

Kino Dlabačov uvádí v lednu každé pondělí dokument v rámci cyklu Česká radost. Tento cyklus představuje vybrané dokumentární snímky ze soutěžních sekcí Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. „České dokumentární snímky si zaslouží diváckou pozornost a širokou dostupnost,“ říká Kristina Charvátová z Kina Dlabačov.

 

Milda

Kino Dlabačov začíná 8.1. s dokumentem Milda. Autorský dokument Pavla Křemena je ojedinělá příležitost nahlédnout nejen do mentality a myšlení bývalého generálního tajemníka a nejmocnějšího muže naší země Miloše Jakeše, ale také nabízí unikátní pohled do zákulisí nejvyšších pater komunistické politiky a rozhovory a konfrontace s bývalými oběťmi komunismu.

 

Skokan

Originální letní road movie Skokan o cestě čerstvě propuštěného vězně za štěstím v režii Petra Václava uvádí kino Dlabačov další pondělí 15.1. Skokan byl zrovna propuštěn z vězení. Představa návratu na ústecké předměstí rozhodně nepovzbudí. V televizi mluví o festivalu v Cannes, kde nějaký opilec, neherec, dostal cenu za film a stal se hvězdou. Myšlenka stopem do Cannes se proto zdá jako logická!

 

Umírání pro začátečníky

22.1. si můžete zajít na dokument Umírání pro začátečníky, dvoudílný dokumentární esej o stáří, nezničitelné energii a hudbě. Část v režii Marka Boudy zobrazuje vztah hudby a emocí. Část Báry Kopecké je úvahou nad stářím jako obdobím života, kdy se otázky pohřbu a života "potom" stávají praktickými, a kdy je zřejmé, že humor, přátelství a hudba jsou jedny z mála věcí, které mají význam i na úplném konci.

 

Všechno bude fajn

Dalším dokumentem, které kino Dlabačov v rámci cyklu Česká radost uvede 29.1., je laskavě anarchistický film Všechno bude fajn. S myšlenkou filmu přišel producent Čestmír Kopecký (Česká sodaNuda v Brně aj.), který chtěl zachytit proměňující se atmosféru Brna posledních let,“ vysvětluje Kristina Charvátová z Dlabačova. V režii Robina Kvapila hraje hlavní roli Brno. Jednu osu filmu tvoří příběh Standy Kadlece, hodného a důvěřivého člověka a příběh jeho spolužáka Ladiho, nejbližšího asistenta brněnského primátora Langa. Druhá linie představují Brno prostřednictvím Brňáků - typových obyvatel s typovými přístupy k životu.

 

Blok krátkých filmů

A v neposlední řadě stojí za zmínku Blok krátkých filmů, který kino Dlabačov zařadí do svého programu 5.2.: Poslední šichta Tomáše Hisema, kterou natočil horník na své helmě na poslední směně před uzavřením dolu Paskov, kdy přišlo o práci 1300 jeho kolegů. Malá – příběh vietnamské holčičky Rong, která je v Česku cizinkou. Další film s netradičním názvem: │││││|||| │ Název lze vnímat jako anti-captcha, text, který je snadno strojově čitelný, ale těžko srozumitelný pro člověka. Film se dokumentárně esejistickou formou zamýšlí nad problémem autokracie strojů. Pro plnohodnotné sledování filmu si prosím připravte svůj smartphone. A jako poslední z bloku krátkých filmů je to BO HAI, který je o vztahu starší generace Vietnamců s jejich dětmi, kteří se na rozdíl od svých rodičů zde narodily a mluví plynně česky, používají česká jména, ale zase přišly o své kulturní kořeny.

Vstupenky na jednotlivá představení můžete zakoupit v kině Dlabačov nebo na dlabacov.cz za 90 Kč, všechna představení začínají ve 20:00 hod.

Kde?

Kino Dlabačov sídlí vedle hotelu Orea Pyramida, ulice Bělohorská 24. Dostupné tramvají č. 22, 23, 25 a 97/ Bus 143 a 194 (zastávka Malovanka) nebo autobusem 149 (zastávka Pod Královkou).









Termíny