O svých misích s Lékaři bez hranic povykládá Tomáš Šebek

Volný čas

Úterý 23. ledna v 16 hod. – Tomáš Šebek: Mise Haiti; DŮM KNIHY KNIHCENTRUM.cz

Tomáš Šebek působí jako chirurg v Nemocnici Na Františku. S Lékaři bez hranic poprvé vyjel r. 2010 na Haiti, zasažené ničivým zemětřesením. O dva roky později misi zopakoval a své zápisky, publikované průběžně formou blogů, vydal souborně v úspěšné knize Mise Haiti (2013). S velkým čtenářským ohlasem se setkávají i jeho záznamy ze dvou misí do severního Afghánistánu.

Tomáš Šebek (nar. 1977) je český chirurg, který je stálým účastníkem misí Lékařů bez hranic. Vystudoval všeobecné lékařství na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2010 se vydal na svou první misi, a to na Haiti. Vrátil se tam o dva roky později, poté absolvoval dvě mise v afghánském Kundúzu. Deníkové záznamy z jeho misí, určené původně pouze pro okruh přátel, slavily v knižní podobě u čtenářů velký úspěch. Jeho posledním působištěm v rámci pomoci Lékařů bez hranic byl Jižní Súdán a právě tento pobyt je tématem knihy Africká zima. Od Svazu českých lékařů získal Cenu za statečnost.

Mise Haiti

 V lednu 2010 zasáhlo Haiti ničivé zemětřesení, které připravilo o život statisíce lidí a postihlo celkově miliony obyvatel této nádherné karibské země. Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic zasahovala na místě již od prvních hodin a během pěti měsíců po katastrofě ošetřila téměř 200 tisíc pacientů a provedla více než 11 tisíc operací.

Při vší úctě k této organizaci a  vážnosti situace není tento příběh výčtem suchých a většinou tragických faktů. Není ani oficiálním stanoviskem Lékařů bez hranic. Je to osobní příběh českého chirurga, který se k Lékařům bez hranic připojil a  prožil s  nimi své první měsíce spolupráce na Haiti v roce 2010 a 2012.

Formou původně blogových příspěvků, které vznikaly bezprostředně každý den přímo na misi, reportážním způsobem s prvky černého humoru, naturalismu, nadsázky a také určité míry vulgarity autor popisuje svá pracovní i volnočasová pozorování. Vzhledem k velkému zájmu nyní kniha vychází ve čtvrtém a přepracovaném vydání.

Využijte 20% slevu na vybraný titul uvedeného autora, platnou v den události. Sleva vám bude odečtena na pokladně při nákupu na prodejně v DOMĚ KNIHY Knihcentrum.cz. Nevztahuje se na nákup v e-shopu. 

Rezervujte si místo na webových stránkách www.knihcentrum-ostrava.cz/rezervace. Upozornění – 15 minut před začátkem akce rezervace propadají, dostavte se prosím včas! 

Informace o akcích  v DOMĚ KNIHY naleznete také v mobilní aplikaci Moje Ostrava, kterou lze zdarma stáhnout pro Android i iOS. 

Akce v rámci projektu Dům knihy Živě!!! spolufinancuje statutární město Ostrava. 

 

 









Termíny