Výstava Autoportréty a portráty Milady Schmidtové Čermákové na zlínském zámku

Výstava, Volný čas

Neznámé dílo Milady Schmidtové Čermákové představí zlínská Galerie Václava Chada výstavou obrazů s názvem „Autoportréty a portréty“. Práce malířky, která započala svou tvorbu při studiích ve Zlíně, jsou takto komplexně prezentovány vůbec poprvé. Výstava bude přístupná až do 11. února 2018.

Milada Schmidtová Čermáková byla malířkou a kreslířkou. Její umělecké počátky jsou spojeny se Zlínem, kde v době druhé světové války studovala Baťovu obchodní akademii. Ovlivnili ji umělci ze Školy umění, se kterými se setkávala, i blízký přítel, malíř Václav Chad. K jejím prvním dílům patří surrealistický Válečný cyklus z roku 1944.

Po válce studovala bratislavskou uměleckou akademii, byla ale vyloučena. Odstěhovala se na Vysočinu, žila v ústraní a malovala již jen pro sebe. Proto její dílo není známé a veřejnost má možnost ses ním seznámit až teď. Práci Milady Schmidtové Čermákové objevuje společná výstava Galerie Václava Chada a Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.

Výstava v Galerii Václava Chada představí autorčiny portréty a autoportréty. Vedle jejich výtvarné kvality je na nich pozoruhodné i to, jak umělkyně vnímala pojem času, neboť nezřídka se v psychologické rovině jakoby nemohla vymanit z pout dávných vzpomínek, které projektovala do roviny mytického času.Ústřední postavení v portrétní kreslířské tvorbě Milady Schmidtové zaujímají portréty blízkých lidí
a autoportréty, jež považovala za jeden v dlouhém čase se rozvíjející cyklus, který nazvala prostě Hlavy. Vedle něj vznikal rovněž obsáhlý cyklus Postavy, v němž jsou zachyceni lidé z jejího nejbližšího okolí.

Kresby často vytvářela neobvyklou technikou suchého uhlu smíseného s olejem, jiné jsou provedeny černou lavírovanou tuší, případně kombinací obou technik.

Zajímavostí je, že Milada Schmidtová Čermáková k malbě inspirovala i svou negramotnou matku Natálii Maslinkovou Schmidtovou, která se stala významnou naivní malířkou a jejíž díla jsou nyní zastoupená v soukromých i veřejných sbírkách po celém světě.

Výstava „Portréty a autoportréty“ je umístěna v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku. Přístupná je zdarma až do 11. února 2018, vždy od úterý do pátku od 14:00 do 17:00 hodin nebo dle domluvy. Autory výstavy jsou Ladislav Daněk a Alena Pomajzlová. 









Termíny