Karlovský gastrofestival

Volný čas

VELKÉ KARLOVICE - Velké Karlovice na Valašsku opět ožijí valašskými specialitami. Ve dnech 11. až 18. listopadu se tu uskuteční druhý ročník Karlovského gastrofestivalu, který nabídne ochutnávky mladého Svatomartinského vína, soutěž O nejlepší valašský frgál nebo košt slivovice. Místní hospody a restaurace budou nabízet speciality krajové kuchyně i svatomartinské menu a chybět nebude ani jarmark či zabíjačka. Hvězdou víkendového hlavního programu bude „Ital v kuchyni" Emanuel Ridi, který předvede návštěvníkům své kuchařské umění.

Již od čtvrtku 11. listopadu v rámci Karlovského gastrofestivalu společně zařadí některé hospody a restaurace ve Velkých Karlovicích do svých jídelníčků vybrané speciality krajové kuchyně či typické svatomartinské menu s pečenou husou a svatomartinským vínem.

V sobotu 13. listopadu návštěvníky čeká na několika místech Velkých Karlovic bohatý doprovodný program. V hotelu Horal se uskuteční jarmark s ukázkami výroby perníků, trdelníků, košíků nebo svíček. Své umění předvedou řezbáři či šindeláři, bude se také ochutnávat „valašský penicilin" a na novém golfovém hřišti se odehraje Gastrofestival cup. U sjezdovky Razula vypukne domácí zabíjačka za hudebního doprovodu harmonikářů. U hotelu Galik se budou podávat valašské speciality, zájemci si zkusí práci s marcipánem a mohou se zapojit do Valašské olympiády. V blízké hospodě U Románků se budou podávat speciality klasické kuchyně. Během této takzvané Gastro tour se budou moci návštěvníci z jednoho místa na druhé přepravovat Jelínkovým expresem a koňskými povozy. Vstupné je dobrovolné, rodiče mohou pro své děti využít možnosti hlídání.

V sobotu také dorazí do Velkých Karlovic Emanuel Ridi, šéfkuchař pražské restaurace Da Emanuel, který se mezi širokou veřejností proslavil díky uznávané kuchařské show TV Prima věnované italské kuchyni. V sobotu i neděli připraví ukázkové pětichodové menu pro Galavečeři snoubené se značkovými víny, pocházejícími částečně z Moravy a Itálie. „Sobotní galavečeře v nové zážitkové restauraci Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna bude zaměřena na pokrmy z ryb, nedělní v hotelu Horal na zvěřinu a červené maso. V neděli pak Emanuel Ridi přidá dvě devadesátiminutové kuchařské show, při nichž budou moci návštěvníci nahlížet zkušenému kuchaři zblízka pod ruce a dokonale tak pochytit různé tipy a triky. Počet míst na galavečeře i kuchařské show je z kapacitních důvodů omezen, doporučujeme co nejvčasnější rezervaci. Lze tak učinit telefonicky či e-mailem na recepci hotelů," uvedl Michal Vala.

V neděli 14. listopadu také vypukne v hotelu Lanterna oblíbená soutěž O nejlepší valašský frgál. Ta existovala již před založením tradice gastrofestivalu - letos se koná 9. ročník. „Soutěže se může zúčastnit každý. Vzorky nejprve posoudí porota, v jejímž čele opět zasedne Ladislav Frgál, zkušený odborník, který se i díky svému neobvyklému jménu o tradici pečení frgálů dlouhodobě zajímá. Po hodnocení poroty budou moci ochutnávat i návštěvníci," uvedla ředitelka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Porota při soutěži hodnotí vzhled, tvar, chuť a vůni, poměr náplně k těstu a originalitu. Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století, ten „správný" má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhou náplní.

V neděli 14. listopadu budou také vyhlášeny výsledky prvního ročníku hlasovací soutěže o nejlepší valašskou hospodu, kterou uspořádala Centrála cestovního ruchu Východní Moravy.

Gastrofestival pak pokračuje až do 17. listopadu ve vybraných hospodách, které budou dál nabízet svatomartinské menu. Ve čtvrtek 18. listopadu nabídku doplní Beaujolais Nouveau, které zahájí další gastronomickou událost. Beaujolais Nouveau je vůbec nejznámější mladé víno světa.

 









Kontakty

www.valachy.cz

Termíny