Večer s vědci: Vyrovnání se s r. 1945, uctění památky padlých ve 2. sv. válce, tábor Hanke

Volný čas

Čtvrtek 23.listopadu v 17:30 – 20 hod – Tomáš Macura, Nina Pavelčíková, Martin Jemelka: Večer s vědci; DŮM KNIHY Knihcentrum.cz

 

Srdečně Vás zveme na první z řady besed „Večery s vědci“ s podnázvem Vyrovnání se s r. 1945, uctění památky padlých ve 2. sv. válce, tábor Hanke.  Besedy jsou připravovány ve spolupráci univerzit a statutárního města Ostrava. Úvodní beseda bude na téma historických událostí roku 1945 a internačních táborů v Ostravě. Hosté pohovoří o osudech ostravských Němců, poválečných událostech a důstojné připomínce obětí v Ostravě.

Ing. Tomáš Macura, MBA se narodil v roce 1964 v Karviné. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze (1986), obor finance a úvěr. Absolvoval také Prague International Business School, MBA pro výkonný management (1998) a management na Gustav Käser Training International (2002). Svou pracovní kariéru začínal v roce 1986 jako úvěrový pracovník Státní banky československé, v letech 1989–1998 byl vedoucím finančního odboru v Moravských chemických závodech v Ostravě. Ve firmě Walmark, a. s., Třinec vykonával funkci finančního ředitele (1998–2004) a generálního ředitele (2004–2008). Od roku 2008 byl odborným poradcem Media Marketing Services, a. s., Praha. V politice dosud nepůsobil, k jeho občanským aktivitám patří ochrana a pomoc zvířatům v nouzi. Do Zastupitelstva města Ostravy byl zvolen v komunálních volbách v říjnu 2014 jako bezpartijní na kandidátce hnutí ANO 2011. Primátorem města byl zvolen na ustavujícím zasedání Zastupitelstva města Ostravy 6. listopadu 2014.

Historička Nina Pavelčíková se narodila 1. 4. 1939 ve Zlíně. Během minulého režimu nesměla publikovat, činila tak pod jinými jmény. Prof. PhDr. Nina Pavelčíková, CSc. stála v čele katedry historie Filozofické fakulty Ostravské univerzity, odborně se zabývá českými dějinami po roce 1938 a historií Ostravska, zejména ekonomickými a sociálními problémy, o čemž na zmiňované fakultě rovněž přednáší.

PhDr. Martin Jemelka, Ph.D. v současnosti působí na Filozofické fakultě Ostravské univerzity v Centru pro hospodářské a sociální dějiny. Centrum vzniklo v roce 2008 a je pracovištěm excelentního výzkumu s mezinárodně srovnatelnou kvalitou. Martin Jemelka se specializuje na sociální dějiny 19. a 20. století, dějiny dělnictva a každodennosti, historickou demografii, regionální a kulturní dějiny a náboženské dějiny. Pravidelně přednáší pro veřejnost, spolupracuje s ostravskými studii ČT a ČRO a pravidelně se věnuje hudební publicistice. Je taktéž autorem několika monografií a řady kapitol a statí v domácích i zahraničních publikacích a periodikách.

Po celý měsíc listopad bude v DOMĚ KNIHY KNIHCENTRUM.cz probíhat akce 5. KNIHA ZDARMA - Čím více KNIH nakoupíš, tím větší SLEVU máš. Akce platí do 30. 11. 2017.

Rezervujte si místo na webových stránkách www.knihcentrum-ostrava.cz/rezervace. Upozornění – 15 minut před začátkem akce rezervace propadají, dostavte se prosím včas!

 

Informace o besedách v DOMĚ KNIHY naleznete také v mobilní aplikaci Moje Ostrava, kterou lze zdarma stáhnout pro Android i iOS.









Termíny