Karla Hvížďalu doprovodí na besedu vlčice

Volný čas

Středa 22. listopadu v 16-17 hodin – Karel Hvížďala: Vlčice; DŮM KNIHY Knihcentrum.cz.

Beseda a autogramiáda novináře, dramatika a spisovatele, který se ve své nové knize rozhodl vyobrazit portrét dvou silných žen. Magdy Vašáryové, která kandidovala také na prezidentku Slovenska, a Ivy Brožové, bývalé soudkyně a předsedkyně Nejvyššího soudu, jež vyhrála spor i s českým prezidentem. Obě dámy budou našimi hosty.  

Karel Hvížďala

Novinář a spisovatel (*1941), v letech 1966-70 v Mladém světě, 1971-77 v nakladatelství Albatros a pak až do roku 1990 na volné noze. V letech 1978–89 v exilu v Německu. 1990-1992 šéfreportér a předseda představenstva vydavatele Mladé fronty Dnes, 1993-1998 spoluzakladatel a šéfredaktor časopisu Týden. Nyní opět na volné noze. Autor více než třicet knih rozhovorů, mimo jiné s Václavem Havlem, Václavem Bělohradským, Karolem Sidonem, Karlem Schwarzenbergem, Jacquesem Rupnikem, Evou Jiřičnou, Jiřím Přibáněm. Dále napsal také pět próz, přes dvacet rozhlasových her, pět knih o médiích a knihu esejí.  

 

Vlčice, tak se v Anglii přezdívá sedmi královnám, jež vládly od XII. století až po éru Tudorovců, která začala na konci XV. století. Tyto panovnice vynikaly velkou inteligencí, měly vnitřní mužskou sílu, vyvolávaly divoké reakce. Jejich pojmenování si známý český novinář, dramatik a spisovatel Karel Hvížďala vypůjčil pro portrét dvou silných žen, které představuje ve své nové knize.

I Magda Vášáryová a Iva Brožová jsou velmi inteligentní a ambiciózní, svými postoji vyvolávaly rovněž často divoké reakce a pocházejí z tradičních měšťanských učitelských rodin, jejichž členové v minulém století měli dost odvahy postavit se proti oběma vládnoucím nenormalitám. Proto odmalička věděly či alespoň tušily, že legitimování myšlenek autoritou, obecným míněním nebo sociálním vytvářením pravdy je odporné a nebezpečné.

Po celý měsíc listopad bude v DOMĚ KNIHY KNIHCENTRUM.cz probíhat akce 5. KNIHA ZDARMA - Čím více KNIH nakoupíš, tím větší SLEVU máš. Akce platí do 30. 11. 2017.

Rezervujte si místo na webových stránkách www.knihcentrum-ostrava.cz/rezervace. Upozornění – 15 minut před začátkem akce rezervace propadají, dostavte se prosím včas!

Informace o besedách v DOMĚ KNIHY naleznete také v mobilní aplikaci Moje Ostrava, kterou lze zdarma stáhnout pro Android i iOS.

 

 

 

 









Termíny