Noc na Karlštejně

Divadlo, Volný čas

Děj i hlavní postavy divadelní hry Noc na Karlštejně jsou obecně známé. Je zajímavé, že v době své premiéry se jednalo o historickou komedii s výrazným českým národním podtextem. Dnes na nás působí spíše jako pohádka. Přes romantický příběh o snaze naplnění vzájemné lásky, jsou v této hře i pasáže o odpovědnosti panovníka vůči svému lidu a dodržování jeho nařízení a příkazů. Snaha o jejich plnění, či spíše neplnění, hradní posádkou způsobí spoustu zmatků a komických situací. 

Naše nastudování Noci na Karlštejně vychází více z původní Vrchlického hry, která je upravena ze tří jednání na dvě a patřičně zkrácena. Samozřejmě, že také zazní nejznámější písničky z filmové verze (Muži nejlíp sluší sólo), Hádejme, kdo nejvíce v lásce (Ten kdo nedumá), Včera z večera (Je v tom něčí dcera), Když mám tekutou révu, Hoja hoj, Lásko má, já stůňu, Ať jde o pannu či paní (Hr na ně) a Do věží. Zajímavým oříškem bylo, jak včlenit do hry postavu paní Ofky, která v původní hře vůbec není.





Účinkují

režie: F. Toušek  

hudba: K. Svoboda

premiéra: 10. 3. 2016

počet repríz: stále se hraje

hrají: Ivan Kočí, Tereza Kubová, Pavel Bydžovský, Tomáš Šamárek, Filip Toušek, František Pondělíček, Kristýna Fiedlerová, Lukáš Bajt, Libuše Vedralová, Václav Šamárek, Jan Solpera, Zdeněk Meyer, Zdeněk Nuc, Lukáš Velemínský





Termíny